Київському державному хореографічному училищу (КДХУ) повернуть державне фінансування. Таке рішення ухвалив парламентський Комітет з питань культури і духовності. Депутати одностайно рекомендували Верховній Раді проголосувати за проект закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державного фінансування вищих навчальних закладів, які здійснюють підготовку фахівців за професією «артист балету» (реєстраційний № 7506 за 18 січня 2018 р.), внесений Миколою Княжицьким, Віктором Єленським, Іриною Подоляк та Ярославом Лесюком.

Документ має виправити помилкове рішення, за яким кузня балетних кадрів опинилася в одному переліку зі 142 коледжами та технікумами, переданими з 1 січня цього року на фінансування з місцевої скарбниці. 

Під час занять.

Директор КДХУ Іван Дорошенко.

— Це нонсенс, що спеціалізоване училище, яке приймає дітей з різних куточків країни і навіть світу, готує артистів для усіх чотирьох оперних театрів — Одеського, Львівського, Київського й Дніпропетровського — раптом виявилося непотрібним державі закладом регіонального значення, — каже його директор народний артист України Іван Дорошенко.
Місцевій владі вони теж не надто потрібні.
— Київ уже має муніципальну академію танцю імені Сержа Лифаря, яка готує артистів балету. Вона підпорядковується департаменту культури КМДА, а нас чомусь перекинули на департамент освіти, — пояснює директор.
Є ризик, що після підпорядкування закладу столиці кияни матимуть преференції при зарахуванні до училища. Не виключено, що мешканцям інших регіонів доведеться самотужки оплачувати навчання. Нині це робить держава — щороку на перший курс КДХУ на бюджетні місця зараховують 25 найобдарованіших абітурієнтів з різних областей країни.
Училище розташоване в одному комплексі з Київською спеціалізованою музичною школою імені Миколи Лисенка, має спільну з нею систему інженерних комунікацій, водо- й енергопостачання, але нині цих «братів-близнюків» віддали різним «батькам». Музична школа підпорядкована Міністерству культури.
Вивіску на фасаді хореографічного училища знімати не поспішають, адже від зміни табличок проблем зазвичай тільки додається. Водночас у КДХУ сподіваються, що профільний комітет підтримає їх у бажанні стати національною академією балету. Тут виховують справжніх зірок української та світової сцени, тому заклад цілком міг би претендувати на такий статус.
Нині тут навчаються майже 200 школярів та студентів. «Діти вступають до нас на конкурсних засадах і навчаються загалом 7 років 10 місяців, починаючи з 5-го класу. Вихованці з інших міст живуть в інтернаті при училищі, харчуються безплатно (окрім контрактників). Паралельно отримують середню освіту і професію «артист балету, викладач початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів». Після закінчення училища мають диплом молодшого спеціаліста. Наші випускники готові одразу виконувати найскладніші сольні партії», — розповідає Іван Дорошенко.
За 69 років свого існування училище підготувало понад півтори тисячі артистів балету. Творчі колективи наших оперних театрів майже на сто відсотків сформовані з колишніх студентів КДХУ.
Вихованцем цього унікального закладу є і його художній керівник народний артист України Нобухіро Терада (на знімку). Колись одинадцятирічним хлопчиком він приїхав до української столиці з японського міста Кіото і залишився тут.

— Нещодавно ми відзначали 85-річчя провідного педагога нашого училища і мого викладача, народного артиста України Володимира Денисенка, — розповідає Нобухіро-сан. 
На присвячений ювіляру концерт до Києва з’їхалися його учні з багатьох країн: США, Китаю, Німеччини, Італії, Греції, Індонезії... Серед них є ціла плеяда зірок світової балетної сцени.
Випускники та студенти КДХУ гідно представляють Україну на численних міжнародних конкурсах, здобувають високі нагороди. Вихованці закладу беруть участь у виставах Національної опери та Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва, в концертах у навчальному театрі КДХУ.
Нині тут готуються до IV Міжнародного юнацького конкурсу-фестивалю класичного танцю «Гран-прі Київ 2018», що відбудеться у березні в Національній опері. І сподіваються, що державі небайдужа доля училища, де зростає майбутнє українського балету.

Анна ЛУКАНСЬКА.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua