На десять років затягнулося будівництво нової школи у селі Микуличі, що у Бородянському районі на Київщині. Обіцянки-цяцянки, недбалість чиновників — і ціле покоління пішло у доросле життя, так і не переступивши порога омріяної новобудови. За 35 кілометрів від столиці діти навчаються у старих приміщеннях без елементарних зручностей. Із криком душі звернулися до редакції педагогічний колектив, батьки учнів Микулицької загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів та мешканці села:
«...Школі, в якій нині навчається 196 учнів, — 120 років: невелика, без актового і спортивного залів, складається з чотирьох корпусів, два з яких потребують капітального ремонту. Свята та уроки фізичної культури взимку проводять у коридорі. Туалет для трьох корпусів розташований на подвір’ї школи, без зручностей.
56 дітей з Микуличів навчаються у сусідніх селищах».

Один із корпусів школи.

Урок фізкультури проводять у коридорі.

На запитання кореспондента «Голосу України» про будівництво школи відповідає голова Микулицької сільської ради Петро Перевозник.
— Петре Петровичу, ви очолюєте сільську раду відносно недовго, що за вашої каденції було зроблено для будівництва?
— Коли я йшов на вибори, то першочерговими вимогами громади були школа і, звичайно, соціальне забезпечення.
Свою роботу я почав з того, що разом із депутатом обласної ради Сергієм Кармазіним, який очолює постійну комісію з питань містобудування, архітектури та землекористування при Київській облраді, організували комісію, куди увійшли всі головні спеціалісти.
Разом ми вирішували, що потрібно зробити, щоб добудувати цю школу.
Передусім потрібно було провести експертизу будівлі, зведеної лише на 35 відсотків. Потім слід було скорегувати проект, бо його розробляли 2006 року і він не відповідав часу. Підрахували, що на це необхідно мільйон гривень.
Обласна рада виділила 900 тисяч, ще 100 тисяч за програмою співфінансування надала Микулицька сільська рада. Минулого року було зроблено експертизу й корегування проекту.
Нам надзвичайно допомагають народний депутат України Ярослав Москаленко і голова Київської облдержадміністрації Олександр Горган. Вони приїжджали 1 вересня на шкільну лінійку. Ярослав Миколайович пообіцяв, що будуть задіяні кошти з державного бюджету.
І справді, 2017 року надійшло 106 мільйонів гривень, які було заявлено на тендері, ще 10 мільйонів надійшло від Київської облради. Тендер виграла будівельна організація «Анабуд». Наприкінці минулого року вона почала роботи.
— Є надія, що восени діти підуть до нової школи?
— На жаль, ні. Помилка моїх попередників була у тому, що вони не знайшли коштів на консервацію будівництва. Якби вони зробили дах, вікна, двері, то можна було б уже до кінця 2018-го добудувати приміщення. Але експертний висновок такий: будівля не підлягає ні експлуатації, ні добудові. Через дощі, морози, нестабільну погоду там завівся грибок, поросли дерева. На нинішньому етапі усе старе треба знести до фундаменту і зводити нове. Що зараз будівельники і роблять.
Найближчим часом буде затверджено графік робіт. Мені повідомили, що нову кладку розпочнуть 15 березня. Підрядчики запевнили, що все йде за планом, що виділені з бюджету кошти зайшли у повному обсязі.
— Якою буде ця новобудова?
— Нині триває об’єднання громад. Нову школу можна буде відкрити як регіональну — базову. Коли заклад почне діяти, можна залучити програму «Шкільний автобус». І діти із сусідніх сіл Клавдієвого, Козинець, Бабинець матимуть можливість навчатися у сучасній школі.
Ще одна нагальна потреба — дитячий садок. Спільними зусиллями ми скорегували проект так, щоб виділити одне крило школи для дитячих груп старшого віку. У Микуличах є гарний теплий садочок, але у ньому катастрофічно бракує місць. А вже у новобудові місцями забезпечать усіх охочих.
Ще у проекті школи є басейн, тож діти за бажання плаватимуть. Заплановано зробити теплицю, де учні вивчатимуть і досліджуватимуть рослини. Будуть сучасні спортивні майданчики.
Пропонуємо зробити так: до обіду діти навчатимуться, а після обіду школа діятиме як соціальний об’єкт, тобто будь-хто з членів громади зможе користуватися басейном і займатися фізкультурою. У басейні встановлять німецьке обладнання, завдяки якому вода самоочищатиметься.
Ця школа може стати однією з найкращих в Україні! У ній буде запроваджено найсучасніші інновації та ІТ-технології. Перспектива є. Дай Боже, щоб нам вистачило мудрості і сил закінчити цю школу.
— Чи не повториться сценарій із нестачею грошей?..
— Найголовніше, що цю школу внесено до державної програми. Як би влада не змінювалася, а школа будуватиметься. Це вже третя спроба. У 2006 році було виділено землю, у 2008-му розпочали роботи. І ось у 2018-му — продовжуємо.
На лінійці 1 вересня народний депутат Ярослав Москаленко пообіцяв громаді, що якщо він не допоможе і не посприяє у завершенні будівництва до 2019 року, якщо діти не підуть до нової школи, то він не балотуватиметься на наступних виборах...
Для контролю вже створюється громадська рада, яка наглядатиме за будівництвом. Це ініціативна група з небайдужих жителів села. До неї ще увійдуть незалежні фахівці.
Нині моя найзаповітніша мрія — якнайшвидше відкрити нову школу. Допоки моя каденція, хочу якнайбільше зробити для свого села. Не для того, щоб мене хвалили, а тому, що моїм дітям і внукам тут жити. І я звідси виїжджати не збираюся.

Оксана ЛУЦЕНКО.
Фото автора.