Ранкове засідання 28 лютого

Зранку в сесійній залі зареєструвалися 345 народних депутатів. Відкриваючи ранкове пленарне засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій прокоментував події, що сталися під стінами парламенту напередодні.

Тетяна Ричкова, Максим Саврасов.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

«Часто, виступаючи з трибуни, я кажу про відповідальність. Це не пусті слова. Це слова, які, на моє переконання, мають бути для кожного з нас великою цінністю, бо за нашими вчинками стоять життя і долі людей», — наголосив А. Парубій.

Глава парламенту зауважив, що деякі його колеги в ефірах телеканалів заявили, що вони звернулися до Голови Верховної Ради з проханням зустрітися з протестувальниками, а він не вийшов, тому відбувся конфлікт. «У мене питання: де межа підлості і ницості цих людей? Жодна людина не підходила до мене. Хоча підхід до Голови Верховної Ради є відкритий для кожного народного депутата», — заявив він.

«Ці підлі люди, які спровокували конфлікт, обдуривши людей на вулиці, у тому числі, не усвідомлюють однієї важливої речі — за цією підлістю стоять покалічені хлопці. Це не просто наші воїни, це чиїсь діти, чоловіки, батьки! Нам треба повернути собі не просто політичні погляди і бажання «засвітитися», а й звичайні людські якості — гідність та відповідальність. Таким шляхом до влади ви не прийдете, так ви можете лише зруйнувати державу. Ми не дозволимо цього! Не дозволимо провокаторам знищити українську державу. Шановні колеги, думайте над своїми словами і вчинками, бо за ними стоять долі людей, у тому числі й захисників української держави, які стоять під стінами парламенту», — додав А. Парубій.

Конфлікт, що стався під парламентом, коментували й інші обранці. Так, голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак назвав його злочином. «Було побито 14 поліціантів та нацгвардійців. Протестувальники отримали можливість місяцями мітингувати під стінами Ради, але організаторам потрібна яскрава картинка для російського телебачення. Фракція «Народного фронту» категорично засуджує провокацію та насильство», — сказав він і додав: «Ми не дамо зіштовхнути протестувальників із правоохоронцями, роздмухувати внутрішні конфлікти під час російської агресії. Очікуємо від Нацгвардії, Нацполіції, СБУ та ГПУ активних законних дій проти провокаторів та їх замовників».

Крім того, депутат вкотре привернув увагу до незаконності виборів російського президента в українському Криму. «Їх підготовка супроводжується порушенням прав людини, репресіями, вбивствами, тортурами. Ці злочини кремлівської верхівки потрібно зупинити. Парламент має звернутися до всього світу з вимогою запобігти так званим виборам президента РФ на українській території. Донбас і Крим — офіційно визнані окупованими територіями», — наголосив М. Бурбак та закликав парламент якнайшвидше ухвалити відповідну постанову в четвер на початку дня.

Його колега по фракції Олександр Кодола акцентував увагу на реформуванні поштового зв’язку в Україні, зокрема на Чернігівщині. За словами депутата, саме у цьому регіоні має відбутися експеримент зі скорочення поштових відділень зв’язку в сільській місцевості. «За наявною інформацією, до кінця 2018 року планується скоротити поштові відділення у населених пунктах з чисельністю менше двох тисяч осіб. І запровадити новий формат роботи — пересувні відділення», — повідомив він.

На переконання О. Кодоли, впровадження експерименту матиме негативні соціальні наслідки: скорочення робочих місць, створення незручностей для віддалених від райцентру населених пунктів щодо отримання пенсій, кореспонденції, преси тощо. 

Перейшовши до розгляду законопроектів, сесійна зала за основу ухвалила проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку виїзду дитини за межі України. А також у першому читанні та в цілому — зміни до законів «Про підтримку олімпійського, паралімпійського руху та спорту вищих досягнень в Україні» та «Про фізичну культуру і спорт», в яких слово «інвалід» замінено на слова «особа з інвалідністю».

Підтримала сесія й проект закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Хорватія про співробітництво у сфері запобігання катастрофам та ліквідації їх наслідків.

Олег Ляшко, лідер Радикальної партії, в оточенні однопартійців виголосив заяву, що, мовляв, в адміністрації глави держави відбуваються наради з планування дострокових парламентських виборів за чинним законом. 

У свою чергу голова фракції БПП Артур Герасимов наголосив, що ключове для Президента і його фракції — ефективно працюючий парламент. «Блок Петра Порошенка завжди готовий до будь-яких виборів — дочасних, строкових, тому що єдиним джерелом влади в Україні є народ. А той, хто найбільше кричить, що він проти — той їх і боїться», — заявив депутат.

З днем народження цього дня вітали Володимира Зубика (група «Партія «Відродження») та Олексія Мушака (БПП).

Дослівно 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій на початку ранкового засідання повідомив: «Щойно до Верховної Ради надійшов проект закону про національну безпеку. Він, безумовно, є пріоритетним і я направляю його на розгляд профільного комітету з дорученням невідкладно його розглянути. Документ важливий, як для реформи сектору безпеки, так і для нашого важливого, суттєвого кроку на шляху до НАТО. Сподіваюсь на швидкий розгляд поданого Президентом законопроекту».