У Хмельницькому кардіохірургічному центрі, який діє на базі відділення кардіоваскулярної хірургії обласної лікарні, вперше виконали операцію з корекції гіпертрофічної кардіоміопатії. Поруч із подільськими хірургами на чолі з головним кардіохірургом краю Андрієм Кланцою працювали столичні професіонали з Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова, зокрема заступник директора доктор медичних наук, професор Костянтин Руденко. Асистували серцево-судинний лікар-хірург Андрій Руснак та анестезіолог Юрій Ружин.

На знімку: під час проведення операції на серці.


Фото автора.

Як розповів Андрій Кланца, операція тривала близько чотирьох годин і пройшла без ускладнень. Вдале оперативне втручання дало змогу ліквідувати серйозну патологію серця, що загрожувала життю 56-річного пацієнта. Чоловік хворів майже десять років, а останнім часом його здоров’я значно погіршилося: з’явилися задишка, загальна слабкість, і ліки перестали допомагати. Операція допомогла вивести його із зони ризику. Лікарі стверджують, що вже за кілька місяців пацієнт зможе повернутися до звичного повноцінного життя.

Як пояснив Костянтин Руденко, гіпертрофічна кардіоміопатія — спадкове захворювання. Саме воно часто є головною причиною раптових летальних випадків, таких як смерті школярів на уроках фізкультури, спортсменів на тренуваннях чи змаганнях, військовослужбовців на марш-кидках. Здебільшого такі пацієнти мали схожу патологію серця, але не знали про неї. За даними статистики, серед сотні хворих із таким діагнозом щорічно десять помирають раптово.

Щоб попередити летальні випадки, лікарі радять батькам робити дітям електрокардіограми та ехокардіографії під час їх медичних оглядів. Бо саме диспансеризація та профілактичні огляди дають можливість принаймні запідозрити цю важку патологію серця.

Хоча насправді діагностувати таке захворювання досить складно. Один із параметрів визначення потреби операції є якісна УЗД-діагностика серця.

Усі необхідні діагностичні процедури та дослідження першого прооперованого пацієнта провели у Хмельницькому кардіологічному центрі та в інституті Амосова. А оперувати вирішили у Хмельницькому. До цього такі втручання не проводили в жодному регіональному медичному закладі.

У тому, що було обрано хмельницьких кардіохірургів, вирішальну роль відіграло те, що останніми роками кардіологія та кардіохірургія в області є взірцем динамічного та конструктивного розвитку. У кардіологічному центрі на базі відділення кардіоваскулярної хірургії Хмельницької обласної лікарні працює молодий колектив хірургів, кардіологів, анестезіологів, які опанували нові перспективні методики і демонструють чудові результати. А, за свідченням провідних фахівців країни, рівень операційної цього відділення можна порівняти з рівнем столичних і навіть хороших європейських клінік. У таких умовах було комфортно виконувати таку унікальну операцію. Вона врятувала життя пацієнту і стала прикладом співпраці, яка демонструє обмін безцінним досвідом та гарний результат. Хмельницькі хірурги сподіваються, що в подальшому вони зможуть використовувати цей новий досвід у своїй повсякденній практичній роботі.

Хмельницький.