Ранкове засідання 20 березня

Верховна Рада, після політичних консультацій, затвердила постанову «Про порядок денний восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» (№ 8063). Її ухвалено після доопрацювання з урахуванням пропозицій парламентських комітетів та депутатських фракцій і груп. Зокрема, знято з розгляду ті законопроекти, що втратили актуальність. А також суб’єктам права законодавчої ініціативи повернуто ті законопроекти, що потребують доопрацювання. За схвалення постанови проголосували 239 народних депутатів.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій поінформував, що до порядку денного восьмої сесії внесено понад 2900 законопроектів. Він закликав депутатів схвалити його, оскільки заблоковано роботу десяти парламентських комітетів.

Рефат Чубаров, Світлана Заліщук.

 

Василь Петьовка, Роберт Горват, Валерій Лунченко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.


Верховна Рада розглянула урядовий проект закону про внесення зміни до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо середньострокового бюджетного планування) № 8099. Законопроект напрацьовано з метою створення правового підґрунтя розробки в 2018 році основних напрямів бюджетної політики на середньостроковий період та забезпечення безперервності процесу переходу до середньострокового бюджетного планування в рамках реалізації стратегії реформування системи управління державними фінансами до 2020 року. Міністр фінансів Олександр Данилюк наголосив, що це одна з ключових реформ і «крок до прозорого бюджету».

Законопроектом передбачається доповнити розділ VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу новим пунктом, який передбачає, що Міністерство фінансів розробляє та до 15 травня 2018 року (відповідно до чинної редакції — до 20 березня) подає на розгляд Кабінету Міністрів проект основних напрямів бюджетної політики на 2019—2021 роки, який розглядається та схвалюється Кабінетом Міністрів України не пізніше 1 червня 2018 року (відповідно до чинної редакції — не пізніше 1 квітня). Проект основних напрямів бюджетної політики подаватиметься Кабінетом Міністрів до Верховної Ради в п’ятиденний термін після схвалення.

На підтримку урядового законопроекту висловився голова підкомітету Комітету з питань бюджету Костянтин Іщейкін. Однак під час обговорення багато народних депутатів вказували на те, що задля економічного розвитку держави потрібно не так стратегічне планування, як зростання самої економіки — створення нових робочих місць, підвищення зарплат і купівельної спроможності.

Україна встановлює рекорди зі збору та експорту зернових і перетворюється на експортера дешевої сировини та дешевої робочої сили, зауважив під час обговорення лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко. «Неможливе економічне зростання, коли замість продажу продукції ми торгуємо дешевою сировиною, — зазначив він. — Єдина можливість зупинити виїзд українців за кордон — це підняти зарплати до гідного рівня, бо це — розвиток економіки, робочі місця». Однак законопроект не набрав вдосталь голосів.

У першому читанні розглянуто два проекти змін до деяких законодавчих актів щодо особливостей управління державними банками (№№ 7180 і 7180-1) — урядовий та депутатський. За словами міністра фінансів Олександра Данилюка, законом передбачено докорінний принцип перегляду механізмів управління державними банками, приведення їх у відповідність до кращих міжнародних стандартів. Згідно із законопроектом, контроль за діяльністю державних банків здійснюватимуть наглядові ради, які складатимуться з семи членів — п’ять членів наглядової ради будуть незалежними, двоє — призначатимуться державою. Члени наглядової ради обиратимуться шляхом конкурсного відбору. Законопроект також встановлює відповідальність за втручання у діяльність наглядової ради. Втім, після обговорення обидва законопроекти було відхилено.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав українських паралімпійців, які на XII Паралімпійських Іграх у Південній Кореї здобули 22 медалі — 7 золотих, 7 срібних і 8 бронзових і посіли у командному заліку шосте місце. «Дякуємо вам і пишаємося вами. Ви — символ незламності духу і перемоги України», — наголосив він.

А. Парубій також привітав прикордонників із  100-річчям новітньої прикордонної служби України.

Народні депутати фракції партії «Блок Петра Порошенка» звернулися з парламентської трибуни (на знімку) до правоохоронних органів з вимогою взяти під свій контроль розслідування справи щодо загибелі 29-річного героя АТО, військового льотчика Владислава Волошина, який трагічно загинув у суботу, та поінформувати народних депутатів.

Після перерви депутати розглянули блок питань промислової політики та підприємництва.

У першому читанні прийнято проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» (№ 5495). Законопроектом пропонується встановити обмеження внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів — 20 мільйонів метрів кубічних на рік, а також посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконну вирубку лісу та подальший його експорт поза митним контролем (контрабанду) лісу-кругляка. Кабінету Міністрів доручається розробити комплексну програму відновлення лісового фонду України.

За основу також схвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо технічних регламентів та оцінки відповідності (№ 6235).

У цілому прийнято Закон «Про стратегічну екологічну оцінку» (№ 6106). Як зазначив співавтор законопроекту Остап Єднак, документ спрямовано на адаптацію законодавства України до законодавства Євросоюзу. Законом визначено сферу застосування стратегічної екологічної оцінки, встановлено порядок її здійснення, механізм проведення транскордонних консультацій тощо.

Парламентарії розглянули проект Кодексу України з процедур банкрутства (№ 8060). Цей законопроект стосується фізичних і юридичних осіб і, зокрема, передбачає можливість обнуління кредитів — що дасть можливість українцям визволитися від «боргового рабства». Законопроект спрямований на відновлення платоспроможності боржників. Адже з початком процедури банкрутства припиняється нарахування штрафів та пені, впроваджується план санації.

Реформу системи банкрутства визначено в Україні серед пріоритетних, зокрема, Стратегією сталого розвитку «Україна-2020», Коаліційною угодою, Програмою діяльності Кабінету Міністрів та Планом законодавчого забезпечення реформ в Україні.

Розгляд і обговорення проекту Кодексу банкрутства було продовжено на вечірньому пленарному засіданні.

Головуюча Ірина Геращенко оголосила про створення у парламенті міжфракційного депутатського об’єднання «Чужих дітей не буває», головою якого обрано Ірину Луценко.

Депутати вітали з днем народження Тараса Пастуха, Павла Пинзеника, Олександра Третьякова, Миколу Федорука.