Парламентська хроніка
Ранкове засідання 22 березня

Верховна Рада надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Надії Савченко. Голова парламенту повідомив, що після рішення Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради про підтримку подань Генерального прокурора, у нього є всі юридичні підстави для внесення цього питання на розгляд сесійної зали та надав слово Генпрокурору Юрію Луценку.

Доповідає Генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

«Я стою перед вами, щоб надати факти, які під час засідання Регламентного комітету підтвердила сама Надія Савченко», — зазначив він та повідомив, що у 2017 році Рубан та Савченко вступили у змову з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні, для чого вони планували широкомасштабну терористичну атаку на урядовий центр. Для отримання необхідної для такої атаки зброї, а саме тяжких 120- міліметрових мінометів, стрілецької зброї, снайперських гвинтівок, гранат, Рубан та Савченко не пізніше листопада 2017 року досягли домовленості з ватажками терористичної організації так званої «ДНР» про постачання такої зброї, а протягом літа—осені 2017 року підшуковували співучасників та виконавців запланованого теракту. «Особисто Савченко зверталася до офіцерів різних частин Збройних Сил України з пропозицією взяти участь у запланованому терористичному акті та поваленні конституційного ладу України», — сказав Генпрокурор та уточнив, що влітку 2017 року вона звернулася з такою пропозицією до офіцерів дислокованого у Хмельницькому восьмого полку спецпризначення Березня, Захарченкова, Ляща та Кота. За словами Ю. Луценка, завдяки високим моральним якостям цих офіцерів, які, вислухавши дані пропозиції, а потім отримавши від Рубана гроші на купівлю грузового буса для перевезення зброї з території «ДНР», одразу повідомили про це СБУ. Далі було проведено негласні слідчі дії щодо Рубана, адже закон забороняє проводити такі дії щодо народного депутата без дозволу парламенту, тож Савченко записували «за компанію» з іншими фігурантами. «Рубан та Савченко були впевнені, що офіцери полку спецназу та їхні підлеглі є співучасниками запланованого повалення конституційного ладу і після доставки першої партії зброї відверто описували та реалізовували разом з ними свій злочинний умисел», -сказав Ю. Луценко та зауважив, що саме цим пояснюється те, чому цих офіцерів не заарештовавно. «Слава Богу, що ці офіцери не послали їх під три чорти, а звернулися до СБУ та зафіксували підготовку цих дій», — наголосив він.

За словами Генпрокурора, саме після того, як у листопаді 2017 року перший керований Рубаном бус зі зброєю та із Савченко у вантажному відсіку прибув із «ДНР», стало зрозуміло, що йдеться не про маячню, а про реальне ввезення зброї з території, яка перебуває під контролем ворожої Україні терористичної організації для знищення керівництва країни, обстрілу центру столиці та захоплення влади. Після того, як цю зброю під контролем СБУ було перевезено на зберігання до військової частини у Хмельницькому, 2 грудня 2017 року Савченко та Рубан прибули туди для випробування снайперської гвинтівки «Топаз», яка виробляється виключно у так званій «ДНР» та пробиває броньовані автомобілі. Продемонстрований у сесійній залі запис свідчить, що саме тоді Рубан та Савченко розповіли вищезгаданим офіцерам про свій план вчинення теракту у Верховній Раді, знищення керівництва країни та захоплення державної влади. При цьому Савченко розповідала, що сама готова кидати гранати в сесійній залі.

Після провезення першої партії зброї та проголошення своїх планів, Савченко та Рубан узгодили придбання додаткового озброєння. «Для слідства план другого завезення зброї був надзвичайно важливий для того, щоб точно встановити, як та через кого ця зброя надавалася», — сказав Генпрокурор та поінформував, що слідство чітко встановило, що 6 березня 2018 року автомобіль Рубана перетнув лінію розмежування та в супроводі автомобіля терористів направився до окупованого Донецька. У продемонстрованому відеозаписі зафіксовано, як у так званому «полку ДНР» завантажувалася вилучена зброя, а також те, як під час повернення з окупованої території тривало затримання Рубана.

Загалом слідство має 74 гігабайти записаної інформації загальною тривалістю приблизно у три доби. Тож Ю. Луценко висловив переконання, що навіть на основі продемонстрованої незначної її частини розумні люди можуть пересвідчитися у реальності підготовки теракту, вербуванні виконавців та співпраці змовників із терористичними організаціями і країною-агресором. «Хочу нагадати, що все це вже було. Вже був обстріл із важкої зброї центрів українських міст, вже було захоплення адміністративних будівель, уже була координація цих злочинних дій із ватажками терористичних організацій та з Кремлем. Все це було в Криму, Донецьку і Луганську, тож це зовсім не сюрреалізм — це називається спробою терористичного перевороту у змові та на користь ворогів української держави», — наголосив Генпрокурор та підкреслив, що фраза Савченко «хлопці просять — міняйте власть» підтверджує, що змовники у координації з лідером терористичної «ДНР» Захарченком та з використанням російської зброї, про що свідчать видані російськими офіцерами упаковочні листи на озброєння, готували знищення керівництва української держави та масове ураження мирних людей у центрі столиці. Ю. Луценко також навів історичні аналогії з Австрією, де у 1932 році 130 переодягнених в австрійську форму фашистських десантників пробували повалити владу, що закінчилося аншлюсом, та з українським Кримом, де російські «зелені чоловічки» у першу чергу захоплювали адміністративні будівлі.

Генпрокурор також повідомив, що змовники планували встановити гранатомети на Трухановому острові чи на дніпровській баржі, щоб не прицільно обстріляти центр Києва. «Хто при цьому постраждав би більше — депутати чи прості українці?» — запитав він та перелічив, яку зброю було завезено для підготовки цього теракту.

За його словами, йдеться про кулемет «Утьос», який пробиває бронеавтомобілі, 11 автоматів і кулеметів, великокаліберну снайперську гвинтівку «Топаз», яка також з великої відстані пробиває броню, і 260 патронів до неї, два ручні протитанкові гранатомети РПГ-7В з 12 реактивними гранатами до них для ураження важкої бронетехніки, РПГ-22, прицільна дальність якого 250 м та шість мін до нього, чотири міномети калібру 120 мм, який б’є на сім кілометрів, міна якого пробиває стелю будь-якого будинку, а розліт осколків становить понад 200 м, 12 осколкових протипіхотних мін МОН-50, 60 гранат РГД-5. При цьому Генпрокурор нагадав, що за українським законодавством тільки за неправдивий дзвінок про мінування дають до п’яти років ув’язнення.

Генпрокурор повідомив, що органом досудового розслідування отримано достатньо доказів щодо причетності народного депутата Надії Савченко до вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади); ч. 1 ст. 14 (готування до злочину); ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією); ч. 1 ст. 109; ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча); ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 (терористичний акт); ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) та ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України.

Голова Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради Павло Пинзеник повідомив, що члени комітету підтримали подання Генпрокурора про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Надії Савченко.

Отримавши слово, Надія Савченко замість спростування висловлених на її адресу тяжких звинувачень, використала цю можливість для виголошення політичних заяв. Зокрема, порозмірковувавши над тим, чи варто їй відмовлятися від зірки Героя України та посвідчення народного депутата, вона зрештою заявила, що «не зрадить народ України» та не віддасть ні те, ні інше. «Українці і з того, і з того боку хочуть миру, і єдине зло, яке в Україні не дає миру — це українська влада, а поза Україною — це російська влада. То чим ми відрізняємося від окупанта», — запитала вона та заявила, що на жодні «сдєлки» не піде. Утім, оприлюднені Генпрокуратурою факти фактично не залишили їй жодної можливості для заперечень, то Савченко не залишалося нічого іншого, як заявляти, що, мовляв, «всі українці бажають знищити Верховну Раду».

Під час виступів лише керівник «Опозиційного блоку» Юрій Бойко заявив, що фракція не голосуватиме за жодне із подань Генпрокуратури, оскільки виступає за зняття недоторканності з усіх народних депутатів. Решта ж представників фракцій заявили, що почуте та побачене не залишає іншого вибору, як підтримати подання Генпрокуратури.

Зрештою, 291 парламентарій підтримав подання Генпрокуратури про притягнення Надії Савченко до кримінальної відповідальності, 277 — дали згоду на її затримання та 268 погодилися із необхідністю арешту народного депутата.

На початку засідання в другому читанні та в цілому ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про природно-заповідний фонд України» (щодо повноважень в галузі охорони навколишнього природного середовища, № 4551) та законопроект про внесення змін до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт, № 3696). Інформуючи про останній документ, перший заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Дмитро Андрієвський повідомив, що пропонована будівельна амністія дасть людям можливість завершити введення в експлуатацію будинків, які споруджувалися з     5 серпня 1992 року до    9 квітня 2015 року.

Також в цілому ухвалено законопроект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення деяких положень» (№ 8151). Співавтор законопроекту Олена Сотник підкреслила, що вже за перший тиждень дії змін до КПК щодо територіальної підслідності у слідчих накопичилося чимало проблем, адже їм треба їхати за 200—300 кілометрів, щоб подати документи, а потім ще раз повертатися, щоб отримати дозволи на слідчі дії. «Це фактично заблокувало правоохоронну діяльність та слідство», — заявила вона.

Голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Король, підтримавши доповідача, також спростував поширювані заяви, що ухвалені раніше зміни до КПК значно ускладнили поховання померлих.

«Ухвалені зміни стосувалися лише загиблих внаслідок вчинення злочину та стосовно смертей яких існує кримінальне провадження», — запевнив він.

Верховна Рада ухвалила законопроекти про ратифікацію Листа про внесення змін № 2 до Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком, № 0177 (Проект «Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька АЕС-Каховська») та про ратифікацію Листа про внесення змін № 3 до Фінансової угоди між Україною та європейським інвестиційним банком, № 0178 (Проект «Будівництво високовольтної повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС-Київська»).

Верховна Рада ухвалила заяву щодо невизнання Україною легітимності виборів президента Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України — АР Крим та в місті Севастополь.

Присягу народного депутата склав Михайло Побочіх («Народний фронт»).

З днем народження вітали парламентаріїв Ольгу Богомолець, Анатолія Матвієнка та Вадима Підберезняка.