Вечірнє засідання 22 березня

Верховна Рада надала органам місцевого самоврядування повноваження встановлювати обмеження з продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та столових. Це передбачає ухвалений в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (№ 3149).

Народний депутат Ігор Васюник, який представляв цей документ, зазначив, що в Україні щороку через алкоголізм та пияцтво помирає понад 40 тисяч осіб. «За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, наша держава за рівнем споживання алкоголю посідає шосте місце в світі. Невтішна дуже ситуація і з вживанням алкоголю серед підлітків, адже понад 83 відсотки неповнолітніх мають досвід вживання алкоголю. Під час опитування майже 35 відсотків учнів вказали на те, що їм легко або дуже легко придбати алкогольні напої», — сказав він та підкреслив, що без ухвалення відповідного закону обмеження на продаж алкоголю у нічний час, які самостійно запроваджують деякі органи місцевого самоврядування, є недостатніми, адже невдовзі їх скасовують у судовому порядку.

Саме тому пропонується на законодавчому рівні надати органам місцевого самоврядування повноваження забороняти продаж алкогольних напоїв, крім закладів ресторанного господарства, у визначений час доби, а також встановлювати адміністративну відповідальність за можливі порушення. «Цей закон прямо не забороняє продаж алкоголю. Він лише надає право органам місцевого самоврядування встановлювати заборону на продаж алкоголю в нічний час», — наголосив І. Васюник.

У першому читанні ухвалено законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони звернення стягнення та накладення арешту на кошти суб’єктів господарювання у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення, отриманих від міжнародних фінансових організацій на реалізацію інвестиційних проектів (заходів) в Україні» (№ 6578).

Доповідач, народний депутат Ірина Луценко зазначила, що ці зміни спрямовані на створення сприятливих умов для залучення інвестицій у житлово-комунальну сферу. «В Україні склалася ситуація, коли за рішенням суду арештовують кошти міжнародних фінансових організацій на поточних рахунках підприємств житлово-комунального господарства, які призначені для виконання інвестиційних проектів, згідно з умовами міжнародних договорів. Така ситуація негативно впливає на взаємовідносини суб’єктів господарювання з цими міжнародними фінансовими організаціями та на репутацію нашої держави», — сказала вона та повідомила, що пропоновані зміни запроваджують законодавчий механізм захисту від стягнення та арешту коштів, отриманих для реалізації інвестиційних проектів у ЖКГ.

Віце-прем’єр-міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко зазначив, що оскільки сьогодні багато комунальних підприємств мають заборгованість перед постачальниками електроенергії чи газу, то для їхнього погашення за судовими позовами списуються й отримані інвестиційні кошти. «Зараз маємо ситуацію по Львову, Житомиру та інших містах, коли валютні кошти, які надійшли як інвестиційна складова, були списані за вимогою «Нафтогазу України» та «Ощадбанку», — повідомив він та закликав ухвалити рішення, яке захищатиме інвестиції в модернізацію ЖКГ.

В цілому ухвалено три законопроекти, які стосуються підготовки до проведення в Україні фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018. Зокрема, законопроектом про внесення зміни до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (№ 7516) тимчасово, до  1 червня 2018 року, від сплати окремих податків і соціального внеску звільняються представники або посадові особи асоціацій-членів УЄФА, члени делегацій, що беруть участь у фінальних матчах, та інші акредитовані УЄФА фізичні особи.

Законопроектом про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (№ 7516) на період проведення фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА від оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором звільняються доходи нерезидентів за виконані роботи та послуги, а також від сплати податку на додану вартість операції з продажу квитків.

Ще одним ухваленим законопроектом — про внесення зміни до розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України (№ 7519) від ввізного мита звільняються товари, крім підакцизних, що ввозитимуться в рамках підготовки до проведення фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА.

Парламентарії не підтримали пропозицію головуючого про включення до порядку денного двох законопроектів про внесення змін до Прикінцевих положень Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб» (№№ 8120 і 8120-1).