Незважаючи на те, що Тернопільський міськрайонний суд 6 лютого зобов’язав тернопільських майданівців звільнити до 17 лютого приміщення облдержадміністрації, вони цього робити не збираються. На прес-конференції у Тернопільському прес-клубі керівник штабу національного спротиву, лідер місцевих свободівців Володимир Стаюра заявив, що вони у себе вдома, тому йти звідти ніхто не буде. Роботі чиновників, мовляв, ніхто не заважає. Майданівці мирно очікують голову адміністрації Валентина Хоптяна під його кабінетом. Вахту несуть вдень і вночі, і навіть пункт прийому їжі організували. Офіційно це називається цілодобовий прийом громадян депутатами обласної ради. З якими такими нагальними проблемами звертаються вночі жителі Тернопільщини, наразі невідомо.

З одного боку, чекають Валентина Хоптяна з 23 січня, з другого — запевняють, що не дадуть йому переступити поріг кабінету. «Станемо стіною і не пустимо», — каже Володимир Стаюра. Мовляв, депутати двічі висловлювали йому недовіру. За повідомленням прес-служби голови облдержадміністрації, він змушений працювати в інших приміщеннях. Фракції «Свободи», УНП і «Нашої України» в обласній раді утворили міжфракційне об’єднання, на його базі — народну раду, а вже потім її виконком, доволі чисельний. Працює він на громадських засадах. Активісти запевняють, що члени виконкому контролюватимуть усі процеси в області. Водночас скаржаться, що їм бракує компетентних спеціалістів.

Активісти розповіли журналістам і про кошти тернопільського Майдану. За весь час його дії зібрали понад 2,3 мільйона гривень. Витратили їх переважно на бензин, поїздки до Києва, мобільний зв’язок та інші організаційні моменти. Похвалилися також, що пошили понад 500 штук захисної амуніції — щось на зразок бронежилетів. Частина коштів ще залишилася.

Дедалі менше людей приходить на щонедільні віче. Їх тепер збирають не на Театральному майдані, а біля пам’ятника Степану Бандері. Минулої неділі віче дещо оживила акція жінок «Хода віри». Вони розвішали на ялинках біля облдержадміністрації кольорові стрічки, що мало символізувати єдність з Майданом. А ще напередодні створили молодіжний курінь імені Степана Бандери і закликали молодь записуватися до нього. Заявлено, що цей курінь має стати одним із підрозділів самооборони Майдану.

 

Тернопільська область.