У комітетах
Верховної Ради

Учора в Комітеті Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя відбувся круглий стіл, на якому розглядали проблему виконання рішень Європейського суду з прав людини у справах «Юрій Миколайович Іванов проти України» і «Бурмич та інші проти України».

Генеральний директор з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістос Джакомопулос
та народний депутат України Руслан Сидорович.

Уперше за роки незалежності в профільному парламентському комітеті створено підкомітет з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини. Про це поінформував його голова — Руслан Сидорович. Для Міністерства юстиції завдання з представництва у Європейському суді з прав людини в ході розгляду справ виявилося набагато легшим, аніж завдання з виконання рішень. На цьому наголосив заступник міністра юстиції — уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина. Виконання відповідних заходів загального характеру майже в будь-якому рішенні є важкою процедурою, каже він. У цьому контексті він відзначив важливість того, що в парламенті нарешті з’явився відповідний підкомітет. «Це важливий крок з боку парламенту з підтримки наших ініціатив», — сказав урядовець. В уряді створено спеціальну міжвідомчу робочу групу, яку очолює Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, повідомив він. У її рамках фахівці займаються питаннями, пов’язаними з невиконанням рішень національних судів у аспекті питань, які порушує Європейський суд з прав людини.
Генеральний директор з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістос Джакомопулос зауважив, що Україна вже два десятки років є членом Ради Європи. «Це великий час, і багато громадян України скористалися цим членством, щоб звернутися до Європейського суду з прав людини», — зауважив він. Водночас наголосив: протягом останніх чотирьох років в Україні проходить успішна судова реформа і система судів в Україні повністю трансформувалася. Тепер вони відповідають європейській моделі та стандартам Ради Європи. «Кроки, до яких вдалися — абсолютно необхідні, а досягнутий поступ вражає», — акцентував увагу К. Джакомопулос.
Однак всебічна судова реформа і процеси, які розпочалися, не можуть вважатися завершеними, доки існуватиме проблема невиконання судових рішень, застеріг фахівець. Комітет міністрів Ради Європи, куди входять 47 міністрів закордонних справ і представники міністерств, тривалий час спостерігають за цим питанням. У 2009 році прийнято пілотне рішення у справі «Іванов проти України», згідно з яким вимагалося вдатися до всебічних і конкретних дій з боку нашої країни, щоб подолати системну проблему невиконання судових рішень. У жовтні минулого року Суд у Страсбурзі в рішенні «Бурмич та інші проти України» постановив, що майже 12 тисяч справ, які стосуються цієї проблеми, направлять назад, щоб наша країна сама вирішила ці питання. «Це абсолютно безпрецедентний крок, — наголосив К. Джакомопулос. — Такого ніколи не було раніше. Як ніколи раніше не було такого, щоб не виконувалося пілотне рішення». На думку експертів, для вирішення питання потрібен всебічний підхід. Потрібні зусилля багатьох учасників багатьох установ, зокрема, зусиль уряду. «Те, що рішення судів не виконується, створює реальну загрозу верховенства права і підриває довіру суспільства до судочинства і до держави в цілому, -застерігає представник Ради Європи. — Це відлякує потенційних інвесторів, позначається на прагненнях України до Європейського Союзу. За кожною з цих справ стоять громадяни України, які постраждали — пройшли весь процес судового розгляду, отримали рішення і воно не виконується. Саме тому ми тут і пропонуємо співпрацю в цій сфері».

Надія СМІЯН.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua