Минулої неділі в Полтаві відбувся перший велелюдний антимайданівський мітинг під девізом «Збережемо Україну!». Щоправда, більшість його учасників становили працівники бюджетної сфери та підприємств, які очолюють представники партії влади. У «робочу» суботу на площу перед адмінбудівлею обласної влади їх з усіх районів краю звезли організовано. Водночас у своєрідній «робочій президії» зібрання стояли керівники області, районів і міст, депутати обласної та місцевих рад, представники громадськості. Звісно, серед мітингувальників було чимало щирих прихильників нинішньої влади.

Вони висловлювалися на підтримку мирного врегулювання політичної кризи, схвалювали дії очільників області, котрі не допустили кровопролиття та силових зіткнень у регіоні, закликали опозицію до пошуку компромісів, які унеможливлять розкол країни. Саме про це говорили директор Кременчуцького заводу технічного вуглецю В’ячеслав Яворський, вчителька Ольга Мандрика, ветеран спорту Світлана Копчикова та інші. У прийнятій на мітингу резолюції також ідеться про підтримку миротворчих зусиль влади. Водночас блокування адміністративних будівель, формування «надуманих органів» і загонів самооборони названо «незаконним». У згаданій ухвалі міститься вимога до «політичних екстремістів» звільнити захоплене майно і вести діяльність у правовому полі.

Показово, що одночасно з антимайданівським мітингом за кілька десятків метрів від нього, у зайнятому полтавськими євромайданівцями та забарикадованому залі засідань обласної ради тривало їхнє віче за участю представників ново-

створених районних і міських народних рад. Тож перед барикадою стояли «самооборонці» зі щитами та палицями, а на умовному кордоні — нещільна шеренга міліціонерів.

До того ж голова обласної ради Іван Момот після промови на антимайданівському мітингу виступив і в залі перед євромайданівцями, запевнивши останніх у тому, що вони «можуть і мають право» використовувати зайняте ними приміщення облради. Та, попри це, прокуратура області продовжує розслідувати обставини його «захоплення» за відкритим кримінальним провадженням. Аналогічне слідство стосовно «спроби захоплення» міськради ведеться й у Кременчуці, де чотири лідери місцевого Євромайдану перебувають під домашнім арештом, носячи відповідні «браслети» на ногах. Хоча сам міський голова Олег Бабаєв заявив, що ніякого захоплення адмінбудівлі не було. Чергові претензії до автомайданівців та інших місцевих активістів-протестувальників на Полтавщині правоохоронці висувають практично щодня. Саме це нині розбурхує тут політичні пристрасті чи не найбільше.

 

Полтава.

Фото автора.

Під час антимайданівського мітингу в Полтаві.