В останній день березня відбудеться пробне ЗНО з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької та французької мов. Минулого тижня вступники тренувалися складати незалежне оцінювання із солов’їної.

Нагадаємо, що кожен зареєстрований учасник може написати такі тести лише з двох дисциплін.
Пробне ЗНО проводять задля ознайомлення абітурієнтів з процедурою зовнішнього незалежного оцінювання, структурою та змістом сертифікаційної роботи, порядком доступу до пункту тестування та робочого місця. Крім того, тренувальні тести дають змогу оцінити свої знання і визначити, які теми варто «підтягти».
Правильні відповіді на завдання до пробного ЗНО з української мови й літератури можна знайти на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Пізніше оприлюднять відповіді з решти предметів.
Після виконання тестових робіт усім учасникам пробного зовнішнього незалежного оцінювання видають тестовий зошит з відповідями на завдання та схемами підрахунку балів. Свою роботу можна оцінити самостійно або за допомогою спеціального сервісу, розміщеного на інформаційній сторінці «Особистий кабінет учасника пробного ЗНО» (якщо ввести свої відповіді через сайт регіонального центру оцінювання якості освіти). Результати з української мови і літератури оприлюднять на інформаційних сторінках учасників 30 березня (з української мови і літератури) та 6 квітня (з решти предметів).

Є час на виправлення помилок у документах

Нагадаємо, що реєстрація на справжнє (не тренувальне) ЗНО вже завершилася, проте вступники ще мають кілька днів на виправлення помилок. У разі необхідності, до 2 квітня вони зможуть внести корективи до своїх реєстраційних даних чи усунути підстави, через які їм відмовили в реєстрації.
Підтвердженням факту реєстрації для участі в зовнішньому оцінюванні є сертифікат, який абітурієнт має отримати в індивідуальному конверті разом з реєстраційним повідомленням учасника зовнішнього незалежного оцінювання та інформаційним бюлетенем.
У разі потреби (наприклад, якщо прізвище учасника ЗНО в сертифікаті написано з помилкою) можна внести зміни до реєстраційних даних за допомогою спеціального сервісу на веб-сайті УЦОЯО. Вступнику доведеться оформити нову реєстраційну картку, повторно сформувати комплект реєстраційних документів і разом з раніше отриманим сертифікатом подати до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти.

За дві сотні балів — дві тисячі гривень

Щоб заохотити відмінників, в окремих регіонах їм пообіцяли «конвертувати» здобуті під час тестування бали у гривні. Ухвалена Львівською міською радою програма підтримки обдарованої молоді, серед іншого, передбачає преміювання випускників шкіл, котрі за підсумками ЗНО продемонструють найвищі результати.
Якщо отримають 200 балів з базової дисципліни, матимуть 2 тисячі гривень винагороди. Щасливчики, які зможуть похвалитися двома сотнями балів одразу з двох предметів, матимуть 10 тисяч преміальних, а вундеркінди, яким вдасться продемонструвати найвищий результат за сумою трьох тестів, — по 20 тисяч.
Утім, головний приз за успішне складання ЗНО — це вступ до омріяного вишу.