2018-й — знаковий і для спортивної Дніпропетровщини. Цього року виповнюється 100 років легендарному ФК «Дніпро». Дніпряни двічі ставали чемпіонами СРСР (в 1983-му і 1988-му) і володарями Кубка СРСР в 1989-му. Один раз команда змогла виграти Суперкубок СРСР і двічі — Кубок федерацій СРСР.

У дніпровському напівмарафоні беруть участь тисячі спортсменів.

 

Заслужений діяч культури України А. Косий.

 

На жаль, за час незалежності успіхи в спортивній сфері — будь то футбол, волейбол чи фігурне катання — не були пріоритетними для влади. Як результат — не було перемог. Однак сьогодні ми можемо говорити про відродження спортивного життя в регіоні.
Так, на нещодавній Олімпіаді в Пхьончхані нікопольчанин Владислав Гераскевич — 19-літній скелетоніст — показав один із кращих результатів серед усіх українських спортсменів.
Радують і баскетболісти. Баскетбольна команда «Дніпро» другий рік поспіль виграє Кубок України.
Мабуть, баскетбол, легку атлетику та дзюдо можна назвати трьома китами, на яких тримається спортивна Дніпропетровщина.
Легкій атлетиці — цій Попелюшці дніпровського спорту — відверто пощастило.
— Ще буквально кілька років тому наймасовіший і медалеємний вид спорту мав великі проблеми через відсутність належної спортивної бази. Щоправда, незважаючи ні на що, наші атлети регулярно привозили з найбільших турнірів нагороди. Останні — «бронза» бігунки Ганни Рижикової-Ярощук Олімпіади-2012, золоті медалі чемпіонів світу серед юнаків Ярослава Магучих і Михайла Кохана, — каже відомий спортивний журналіст Дніпра Анатолій Косий. — Але на черговій конференції президентом федерації легкої атлетики Дніпра було обрано вірну шанувальницю марафонського бігу дружину міського голови Дніпра Бориса Філатова — Марину Філатову. У короткий строк Марині Вікторівні вдалося добитися для найздібніших атлетів спеціальних стипендій міськради, заснувати в Дніпрі знаковий напівмарафон, у якому ось уже два роки біжать кілька тисяч професіоналів і аматорів.
Пощастило легкоатлетам і з реконструкцією колишнього стадіону «Трудові резерви». Тепер у їхньому розпорядженні сучасна база «Олімпійські резерви».
Намагається тримати марку й міська федерація дзюдо. Із приходом нового президента Михайла Кошляка (нині він керує й обласною федерацією) імена дніпровських дзюдоїстів — переможців великих і малих турнірів почали з’являтися дедалі частіше. — Фішка наших дзюдоїстів — організація двох юнацьких турнірів — шкільної й студентської ліг, де ведеться пошук майбутніх чемпіонів, — вважає Анатолій Косий.
На думку Косого, нині спостерігається готовність місцевої влади всіляко сприяти успіхам спортсменів. Отже, перемоги не за горами.

Підготував наш новий власний кореспондент у Дніпропетровській області 

ДЬОМУШКІН Вадим Юрійович, 
тел. (067) 568—30—46.