Ранкове засідання
4 квітня

Зранку в сесійній залі зареєструвалися 362 народні депутати. Відкриваючи ранкове засідання, Голова Верховної Ради нагадав, що у цей день країни вільного світу відзначають День створення організації Північноатлантичної організації НАТО. Від імені України та українського парламенту він привітав союзників, водночас зауваживши, що наш напрям — НАТО. «І ми крок за кроком, реформуючись, відбиваючи російську агресію, стаючи кращими і сильнішими, йдемо до мети. Україна — буде в НАТО», — наголосив він.
Крім того, Голова Верховної Ради повідомив, що після вечірнього засідання у вівторок він мав розмову із Генеральним прокурором стосовно ситуації із затриманням активіста Євромайдану Івана Бубенчика. «Ми домовились, що я від свого імені та від імені парламенту направлю письмовий запит і до кінця дня Генпрокурор розбереться і дасть відповідь з приводу цих подій», — зазначив А. Парубій, додавши: щойно він отримає відповідь — поінформує парламент. Після того ми приймемо рішення щодо наших подальших дій, зауважив він.

 

Артур Герасимов.

 

Максим Бурбак.

 

Назар Холодницький, Артем Ситник.

 

Водночас глава парламенту назвав неприйнятним те, що прокурор, який представляє Генпрокуратуру, називає прийнятий парламентом закон про амністію, нікчемним. «Прокурор не має давати політичні оцінки, а має виконувати закони, які приймає законодавчий орган», — сказав він. З цього приводу, зауважив А. Парубій, має бути проведено спеціальне розслідування і дана спеціальна оцінка тверджень прокурора.
Перейшовши до розгляду питань порядку денного, сесія розглянула проект закону про внесення зміни до Закону «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» (щодо особливостей оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України).
Як зауважив голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря, законопроект пропонує: громадянам, які проживають у зоні проведення АТО, видавати документи за місцем звернення, громадянам, які переселилися із зони АТО — за місцем проживання або перебування. Крім того, підтверджуючим документом дозволяється використовувати дані Державного реєстру виборців.
Попри критику деяких депутатів, сесія 230 голосами підтримала проект у першому читанні.
За основу парламентарії ухвалили й зміни до Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (щодо захисту житлових прав студентів).
Обранці також розглянули два альтернативні (урядовий та депутатський) законопроекти «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» щодо визнання дітей журналістів, які загинули або яким встановлено інвалідність 1-ї групи у зв’язку з виконанням професійних обов’язків, дітьми, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки».
Після обговорення за скороченою процедурою сесія вийшла на консолідоване рішення — ухвалила урядовий проект (238 «за») з урахуванням пропозицій депутатського варіанта, зокрема щодо розширення кола дітей, одному з батьків якого встановлено інвалідність 2-ї групи.
Після перерви сесія заслухала інформацію від заступника Генпрокурора — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького та директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника.
Першим виступив Назар Холодницький. Він поінформував, що нині розслідується понад 500 справ і понад 100 передано до суду, відзначивши, що є проблеми з вироками. Тож питання щодо Антикорупційного суду стоїть дуже гостро. «Вся наша робота спрямована на подолання корупції, на її виявлення, незалежно від того, які політичні сили чи віяння є в нашій країні», — зауважив він і додав: «Як спецпрокурор наполягаю, що у провадженнях, які ми розслідуємо, має бути надміцна доказова база. Не піар-акції, не затримання і не шоу. Якісна доказова база — це запорука якісного розслідування та отримання вироків», — наголосив Н. Холодницький.
Упереджуючи запитання щодо протистояння між САП та НАБУ, спецпрокурор зауважив, що багато хто хоче, щоб ці крісла звільнилися і для цього багато робиться. «Але процес боротьби з корупцією запущено і він іде», — наголосив Н. Холодницький. А що так зване протистояння, за його словами, свідчить про те, що між антикорупційними органами немає злочинного тандему, а є нагляд і слідство.
Артем Ситник, своєю чергою, випереджаючи запитання щодо відсутності вироків по їхніх провадженнях, так само наголосив, що без створення Антикорупційного суду цих вироків не буде.
«Водночас, якщо хтось хоче сказати, що є певний конфлікт, повідомляю: жодного конфлікту між НАБУ та САП немає. Є певне кримінальне провадження, є певні матеріали, які сьогодні передані до ГПУ та дисциплінарної комісії. Тому не потрібно спекулювати, конфлікту немає», — наголосив він, додавши, що боротьба з корупцією не зупинена і триває. Так, у березні скеровано до суду низку резонансних справ, і їх кількість більша, ніж у два попередні місяці, додав А. Ситник.
Під час виступів від фракцій Артур Герасимов (БПП), зокрема, зауважив, що між керівниками антикорупційних органів відбуваються деструктивні процеси, які виходять за рамки подолання корупції. «Ці публічні чвари — удар по довірі суспільства до структур, на які покладалися величезні надії. Цей конфлікт завдає непоправної шкоди міжнародній репутації новостворених антикорупційних структур, відтак страждає й імідж України.
Робота антикорупційних органів, наголосив він, має бути ефективною, порівнявши діяльність новостворених структур з ГПУ. Робота останньої, заявив А. Герасимов, є на порядок ефективнішою.
Єгор Соболєв («Самопоміч») заявив, що пишається роботою НАБУ та САП. За його словами, команди Назара Холодницького та Артема Ситника зробили величезну справу, поламавши кругову поруку. «У цій залі є люди, які є фігурантами справ, є вони і в адміністрації Президента, і в усіх високих кабінетах. Ці люди зробили те, для чого ми їм дали гроші платників податків. Погоджуюся з думкою, що ті, хто бореться з корупцією, мають бути білішими за сніг. Вважаю, що розслідування цієї справи має бути проведено за всіма стандартами», — сказав депутат. Водночас він акцентував увагу на відповідальності парламенту: «Багато топ-корупціонерів мріють затоптати ці органи. Тому закликаю парламент сконцентруватися на нашій частині роботи — зробити для них справжній Антикорупційний суд».
Сергій Соболєв («Батьківщина») висловив думку, що керівників антикорупційних органів навмисно стравлюють один з одним, щоб вони воювали між собою, а не з корупцією: «Невже ви не розумієте, що з вас роблять посміховисько ті, хто прикривається високими мандатами. Вони роблять усе можливе, щоб не розслідувались справи». Депутат закликав антикорупціонерів внести пропозиції до законодавства, які б доповнили їхню процесуальну та політичну незалежність.
На думку Максима Бурбака («Народний фронт»), публічний конфлікт між САП та НАБУ показує, що керівники цих органів зосередилися на скандальному піарі. Рівень довіри до новостворених антикорупційних органів катастрофічно впав. І винні у цьому вони самі, переконаний М. Бурбак. «НФ давно вимагає від бюро перейти від піару до практичних результатів, а саме: де обвинувачувальні вироки проти дійсно високих корупціонерів. Де конкретні справи, де конкретні вироки, справи в судах. І не треба розказувати, що цьому на заваді створення Антикорупційного суду. Він також буде, але чи будуть вироки — у мене є питання», — наголосив він. За словами М. Бурбака, події останніх місяців дають підстави сумніватися у процесуальних діях САП та НАБУ по конкретних провадженнях. «Навіть непрофесіоналу видно, що це політично вмотивовані, подвійні стандарти в роботі НАБУ. Певне політичне угрупування використовує НАБУ як інструмент просування свого політичного проекту», — заявив він.
Підсумовуючи, Голова Верховної Ради Андрій Парубій зауважив: «У сесійній залі відбулась емоційна та важлива розмова. Верховна Рада створила всю антикорупційну структуру, яка є. Верховна Рада й далі йде шляхом змін. Упевнений, що невдовзі у парламенті буде прийнято рішення про створення Антикорупційного суду. Ми спільно, плечем до плеча повинні боротися з корупцією в нашій країні. Можливо з помилками, затримками, але країна йде правильним шляхом. Упевнений, що Верховна Рада й надалі буде змобілізована і об’єднана у цій боротьбі», — констатував він.

Олена ГОРБУНОВА.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ДОСЛІВНО

Заступник Генпрокурора — керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький: «Хочу подякувати народним депутатам, які ухвалили низку антикорупційних законів. Ця Верховна Рада зробила багато, щоб наші органи працювали, а не існували на папері».