Депутатів біля будівлі облради чекали мітингувальники. Вони прибули сюди з різних куточків Волині, щоб донести до своїх обранців проблеми, які тривожать сільські громади. Так жителі села Стобихівка Камінь-Каширського району (на знімку), відомого своїми багатодітними сім’ями, приїхали на Київський майдан Луцька, подолавши майже 120 кілометрів, щоб привернути увагу до критичної ситуації з сільською школою. Її приміщення старе, потребує ремонту, а головне — навчання проводиться в дві зміни. Пройде рік-два й потрібно буде запроваджувати і третю зміну, оскільки в селі понад двісті дітей дошкільного віку. Така сама проблема і в селі Башлики Ківерцівського району: дітей тут багато, а місць у школі — мало.

Якось так вийшло, що цього дня проявили активність жителі саме багатодітних населених пунктів. Мало в Україні знайдеться таких сіл як Карпилівка цього ж таки Ківерцівського району. Чи не в кожній другій сім’ї тут виховують по п’ять і більше дітей. А ось відвезти їх до райцентру чи принаймні в сусіднє із селом містечко Цумань до лікаря  — неможливо. Дорога тут не витримує жодної критики. Звернення до влади з проханням відремонтувати її поки що результатів не дали. Йдеться ж про якихось чотири кілометри. Удвічі меншу відстань просять відремонтувати жителі віддаленого села Липне Ківерцівського району, для яких будь-яка поїздка через розбите шосе перетворюється на страждання.
Усі ці питання озвучили у своїх запитах депутати, які представляють в облраді названі населені пункти. Сесія підтримала їх, а ось чи будуть вони вирішенні — відповісти важко. Адже це проблеми старі, багаторічні.
Тим часом жителі названих сіл обіцяють вдатися до радикальніших заходів, якщо на їхні прохання належно не відреагують. У Стобихівці, наприклад, діти вже третій день не відвідують школу, хоч канікули й закінчилися. З місячним запізненням на знак протесту проти байдужості влади розпочали в цьому селі й навчальний рік.

Фото автора.