Важлива місія

Заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко — 
донор Роменського відділення Сумського обласного центру Служби крові.

На Сумщині є підприємство, з яким не зрівняється жодне в Україні, а можливо, й у світі. Його місія стає зрозуміла з назви: Сумський обласний центр Служби крові. Це своєрідний місток між хворими людьми та тими, хто дарує їм шанс на одужання, віддаючи свою кров. Іноді, впродовж життя, — десятки, сотні літрів крові та її плазми.
Суха статистика переконує в тому, що Суми стали справжньою донорською столицею світу. Бо тоді як в Європі на кожну тисячу населення щороку здійснюється до 40 донацій, у США та Канаді — майже 100, у Сумах, за підсумками 2016 року, цей показник становив 160 донацій, а торік Сумський обласний центр Служби крові на кожну тисячу населення здійснив 189 заборів донорської крові та її плазми. Лідерська роль сумських фахівців в Україні взагалі не викликає жодних сумнівів. 964 сумчанини стали почесними донорами України, а в області таких людей — 2758. Кожен із них здав кров понад 40 разів, а плазму крові — більш як 60 разів. Тоді як держава має 115 заслужених донорів, на Сумщині їх майже третина — 35. Першим заслуженим донором України став також сумчанин — працівник місцевого машинобудівного об’єднання. Щоб отримати це почесне і благородне звання, необхідно здати кров понад 100 разів, а її плазму – більш як 120 разів. Незважаючи на всюдисущий технічний прогрес, сенсаційні винаходи і незбагненні технології, людство й досі не знайшло повноцінного замінника рідині, яка тече в наших судинах. Але ця проблема стає зрозуміла лише тоді, як хтось із нас самих або близьких нам людей потрапляє в біду. До цієї нерадісної миті краще підготуватися за-
здалегідь, але зробити це без допомоги донорів неможливо. Сумський обласний центр Служби крові має понад 36 тисяч кадрових донорів, котрі будь-якої миті готові віддати часточку себе іншим людям та врятувати чиєсь життя.

Соціальна економіка

Підприємство Служби крові в Сумах — дуже вдалий приклад «працездатного» державно-приватного партнерства. Частина його акцій належить Сумській обласній раді, але більша частина — компанії «Біофарма». Тоді як облрада зовсім не витрачається на своє комунальне підприємство, «Біофарма» інвестувала у СОЦСК понад 2,5 мільйона доларів. На ці гроші зробили реконструкцію приміщень, придбали надсучасне медичне обладнання та спеціальні меблі. У того, хто приходить до Сумського обласного центру Служби крові вперше або відвідує після багаторічної перерви, складається враження, що потрапив на іншу планету — таке відчуття формується вже від інтер’єру приміщень та спілкування з персоналом. На сьогодні сумське підприємство — єдине в галузі, що має міжнародний сертифікат контролю якості ISO 9001:2015. Тут гарантують абсолютну безпеку і донорам, і пацієнтам, котрі використовують їхню кров або виготовлені з неї препарати. Усім цим повністю забезпечені лікувальні заклади Сумщини, і медпрацівники області знають, що використовують найякісніші компоненти крові в Україні.
Минулого року СОЦСК відкрив відділення в інших містах області — у Конотопі, Шостці і Ромнах, а до початку літа відкриє філію ще й в Охтирці. Ці підприємства вагомо поповнюють місцеві бюджети, а люди, котрі там працюють, отримують високі зарплати. Дуже часто СОЦСК влаштовує благодійні акції, під час яких донори здають кров для поранених бійців АТО, важкохворих дітей, конкретних людей, що потрапили у складні ситуації і потребують тривалого лікування, непідйомного для сімейних бюджетів. Минулого року такі особливі пацієнти безплатно отримали кров та її компоненти, які коштували б їм 800 тисяч гривень.
Колективна справа
Наприкінці березня в Ромнах відбувся круглий стіл на тему донорства, підвищення соціальної свідомості решти людей та ролі керівників у таких справах. Перед цим учасники зустрічі побували в місцевому відділенні СОЦСК та поспілкувалися з керівництвом Роменської міськради. Дехто здав кров — одним із благодійних донорів була уродженка Ромен, заступник голови Сумської облради Тетяна Головко. Підполковник поліції, сумчанин В’ячеслав Ганіч вважає: донором треба ставати від чистого серця, не думаючи про почесті або матеріальну винагороду. «У нашій команді майже сто людей, — ділиться він. — Ми приблизно раз на квартал приходимо і безплатно здаємо кров». Однак більшість учасників круглого столу були переконані: кількість донорів у будь-якому населеному пункті залежить ще й від того, як до них ставиться місцева влада. Де донорів оточують увагою і піклуванням — там і результати вагоміші.
У Сумському районі всім почесним донорам виплатили з місцевого бюджету по 1000 гривень, а в Сумах — по 500. Місцева влада може надати донорам допомогу в оплаті комунальних рахунків, проїзді у громадському транспорті, в інших речах, які сьогодні мають значення. Міський голова Ромен Сергій Салатун запевнив, що і в його місті донори без підтримки не залишаться. Не так давно відкрите відділення СОЦСК у Ромнах вже потребує розширення, бо ніде розмістити більшу кількість місць для одночасного здійснення донацій. Люди, котрі приходять здавати кров, змушені втрачати час у чергах. С. Салатун пообіцяв, що міськрада знайде для роботи з донорами просторіше приміщення. За словами директора Сумського обласного центру Служби крові Наталії Трофименко, на деяких підприємствах та в організаціях у донорів виникають непорозуміння з керівництвом. Адже людині, котра здає кров, треба надати для цього і час, і можливість відновити сили після донації, а начальство не завжди погоджується, щоб підлеглий «випадав з процесу». Здавалося б, не вистачає дрібниці — соціальної зрілості керівника, а від неї залежать і кількість донорів, і, у кінцевому підсумку — безпека держави.
Тим часом донорської крові потрібно дедалі більше. Не лише через війну, а й через потреби економіки та вітчизняної фармакології. Не так давно «Біофарма» збудувала в Білій Церкві завод-функціонатор, на якому з донорської крові виготовляють життєво необхідні препарати. Восени запускатимуть другу чергу підприємства, тож йому може бракувати сировини.

Володимир ЧЕРНОВ.
Фото надано автором.

Сумська область.