Ранкове засідання 18 квітня

Зранку в сесійній залі зареєструвалися 333 народні депутати. Відкриваючи пленарне засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що напередодні століття проголошення Конституції Української Народної Республіки Центральною Радою (29 квітня 1918 року) у Верховній Раді відкривається науково-мистецький проект «Від Конституції — до Конституції». «Сьогодні при реєстрації народні депутати отримали факсимільну копію унікального видання Конституції УНР столітньої давності. До нашого часу збереглося лише кілька аутентичних примірників Конституції УНР. Один із них можна побачити у приміщенні парламенту в тематичній експозиції поруч з іншими історичними артефактами та мистецькими творами», — наголосив А. Парубій. Він запросив депутатів взяти участь у її відкритті та оглянути виставку в кулуарах другого поверху.

Олександр Кодола, Олена Бойко.

 

Андрій Павелко, Юрій Одарченко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Крім того, глава парламенту нагадав, що 18 квітня за рішенням ЮНЕСКО в усьому світі відзначають Міжнародний день пам’яток та історичних місць. «В Україні дуже гостро стоїть питання збереження пам’яток культурної спадщини. Також є велика проблема знищення пам’яток на окупованих територіях», — зауважив він, навівши один із численних прикладів: російський окупант під виглядом реставрації системно знищує всесвітньо відомий Ханський палац у Бахчисараї. У цьому контексті Голова Верховної Ради нагадав, що о 15-й годині відбудуться парламентські слухання «Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні» і запросив депутатів долучитися до важливої дискусії.

Перейшовши до виступів народних депутатів, які відбувалися переважно з місця через заблоковану трибуну представниками Радикальної партії, Андрій Антонищак, зокрема, торкнувся питання арешту в Італії сержанта Нацгвардії батальйону імені Кульчицького Віталія Марківа. За словами депутата, нацгвардієць проходив обвинуваченим у кримінальній справі за звинуваченням у спричиненні разом з іншими невстановленими особами у складі нерегулярної військової групи 24 травня 2014 року на вершині гори Карачун смерті італійського громадянина Андреа Рокеллі. «Навесні 2014 року В. Марків добровільно вступив до лав Нацгвардії України. У складі батальйону оперативного призначення, нині батальйон імені Кульчицького, він протистояв озброєним бандам сепаратистів на околицях Слов’янська Донецької області. В. Марків підписав контракт з Нацгвардією та склав присягу на вірність українському народові», — повідомив А. Антонищак.

Він нагадав, що 25 травня 2014 року під Слов’янськом під час мінометного обстрілу загинули двоє людей — громадянин Італії Андреа Рокеллі та Російської Федерації Андрій Миронов. Водночас, наголосив обранець, за інформацією слідства, ці особи прибули на територію України без належного оформлення перетину кордону і не оформлювали акредитацію в СБУ для здійснення професійної журналістської діяльності в зоні проведення АТО.

Самого В. Марківа італійські правоохоронці вважають причетним до мінометного обстрілу, що й призвело до загибелі Рокеллі. «Проте, станом на травень 2014 року, мінометів на озброєнні підрозділів Нацгвардії, дислокованих в районі Слов’янська, не було. Цей факт виключає можливість того, що Марків міг фізично вбити Рокеллі», — наголосив А. Антонищак.

Врешті, італійська сторона не знайшла жодного доказу, який би підтверджував тезу звинувачення щодо Марківа. Нині нацгвардійця вважають співучасником у спричиненні загибелі італійського громадянина Рокеллі, хоча це не підтверджується жодним документом.

Ще більше занепокоєння народного депутата викликає такий факт: четвертого квітня італійська сторона отримала запит від РФ щодо надання міжнародної правової допомоги у відкритті кримінальної справи щодо загибелі російського громадянина Миронова під Слов’янськом.

Російська сторона хоче допитати нацгвардійця як свідка. «У разі винесення італійською стороною вироку проти В. Марківа матиме місце міжнародний прецедент «незаконних дій військових формувань України щодо захисту територіальної цілісності України та, зокрема, кожного військовослужбовця, який брав участь у бойових діях у складі цих військових формувань». Для РФ — це буде важливий аргумент включитися третьою стороною, направити звернення в Гаагу і добиватися скасування санкцій для РФ», — констатував А. Антонищак.

Ситуація є ще «цікавішою», з огляду на те, що 25 італійців нині беруть участь у війні на сході з боку бойовиків, у складі сепаратистських батальйонів «Восток» та «Призрак» і вони можуть бути причетні до загибелі мирного населення та українських військовослужбовців. З огляду на це, депутат звернувся до ГПУ, МВС, СБУ з вимогою внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за відповідними статтями Кримінального кодексу України. Крім того, МЗС має вручити італійській стороні, послу Італії в Україні ноту протесту у зв’язку з участю громадян Італії у війні проти України.

«Батальйон генерала Кульчицького за чотири роки війни не залишив жодного мертвого на полі бою, немає у нас жодного військовополоненого. Не залишимо ми й свого побратима в тюрмі Італії. Ми віримо, що здоровий глузд і правосуддя Італії переможуть», — наголосив парламентарій.

Своєю чергою, Голова Верховної Ради пообіцяв опікуватися цим розслідуванням та максимально сприяти, щоб воно відбувалося об’єктивно.

Ще дві фракції скористалися можливістю виголосити заяви. Так, Тетяна Острікова («Самопоміч») акцентувала увагу на якості доріг. «У нас неможливо доїхати без ДТП з Києва до Одеси. Одеська траса ремонтується щороку і щороку урочисто відкривається. Тому ми вимагаємо звіту уряду», — наголосила вона. Зокрема, у п’ятницю уряд має прозвітувати, на що підуть 38 млрд грн, закладені в бюджеті цього року на службу автомобільних доріг.

Ігор Мосійчук під час виступу нагадав причину блокування парламентської трибуни його колегами з Радикальної партії: «Ми не маємо жодного права продовжувати ганебну політику, яку розпочав уряд Азарова щодо чорнобильців. Тим більше, напередодні річниці Чорнобильської катастрофи».

За його словами, якщо у четвер зранку не буде поставлено на голосування законопроект Радикальної партії № 4442, який підтримує профільний комітет, то радикали блокуватимуть не лише трибуну, а й президію. «Не дамо працювати парламенту до тих пір, поки він не виконає свій обов’язок перед тими, хто не шкодував здоров’я і життя», — констатував І. Мосійчук.

Насамкінець, закриваючи ранкове засідання, А. Парубій повідомив, що у парламенті зареєстровано проект постанови про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні. Глава парламенту дав доручення Комітету з питань культури і духовності невідкладно розглянути це питання для його внесення на розгляд Верховної Ради у четвер. «Вважаю, ця постанова має набрати понад 300 голосів, бо надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні, на основі якого вона може посісти належне місце в родині помісних православних церков, є фундаментальним питанням в розвитку і бутті Української держави», — наголосив глава парламенту. Крім того, головуючий повідомив про створення у парламенті МФО «Жінки, мир, безпека».

Із днем народження цього дня вітали Олега Барну, Віталія Корчика та Ігоря Попова.