Вечірнє засідання 
19 квітня

Це передбачає ухвалений в першому читанні законопроект «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» (№ 5448-д).
Один з авторів документа, народний депутат Олег Кулініч зазначив, що виробництво органічної сільськогосподарської продукції — це та ніша світового ринку, де українські виробники можуть бути досить конкурентоспроможними. З цією метою пропонується врегулювати три ключові питання розвитку органічного сектору. По-перше, передбачається запровадження сертифікації самого процесу виробництва, а не продукту, як це є нині, бо тільки контроль на всіх стадіях виробництва може дати впевненість, що отриманий продукт справді є органічним. «Саме такий підхід закладено у законодавстві Євросоюзу, і цей проект його повністю імплементує», — сказав він.
По-друге, пропонується дворівнева система контролю як за органами сертифікації, так і за виробниками. При цьому виробників контролюватимуть і державні інспектори, і органи сертифікації. І, по-третє, запроваджуються штрафні санкції за введення покупців в оману, бо інакше полиці наших магазинів і надалі будуть завалені товарами із написом «органічний» чи «біо», але насправді такими не є. «Чинний закон, який забороняє таке маркування для неорганічних продуктів, не працює, бо він не передбачає механізму контролю та притягнення до відповідальності недобросовісних виробників», — підкреслив О. Кулініч.
Під час обговорення народний депутат Іван Мірошніченко звернув увагу, що у світі ціни на органічну продукцію вдвічі-втричі вищі, ніж на звичайну сільськогосподарську продукцію. Зокрема, базова вартість тонни звичайної пшениці коливається в межах 200 доларів, тоді як органічна — 500—600 доларів за тонну. Загалом на сьогодні частку ринку органічної продукції оцінюють у 100 мільярдів доларів і до 2025 року перевищить 300 мільярдів доларів, проте в Україні під органічне виробництво поки що використовують лише 1 відсоток орної землі.
Народний депутат Вадим Івченко у зв’язку з цим навів приклад Героя України Семена Антонця, який уже майже 40 років займається органічним виробництвом у Шишацькому районі на Полтавщині.
«Сьогодні один гектар землі його господарства коштує десятки тисяч євро, а переймати досвід до нього приїздять з усього світу», — сказав він.
Парламентарії розглянули два законопроекти про внесення змін до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо пенсійного забезпечення, № 4442 і   № 4442-1). Автор законопроекту № 4442, народний депутат Олег Ляшко нагадав, що у 2011 році урядом Азарова чорнобильські виплати були переведені в ручний режим, але хоч потім були два рішення Конституційного Суду, який встановив, що чорнобильські кошти мають закладатися до Держбюджету, ситуація не змінилася. «Ми пропонуємо перерахувати пенсії чорнобильцям, відновити право на медичне, соціальне забезпечення, відновити харчування за рахунок держави дітей у школах, які розташовані у зоні, постраждалій від радіаційного забруднення», — наголосив О. Ляшко.
Народний депутат Наталія Королевська, яка представляла законопроект № 4442-1, заявила, що у 2013 році середній розмір пенсії чорнобильців був 386 доларів, а нині — 140 доларів. Тож вона пропонує невідкладно перерахувати пенсії чорнобильцям та забезпечити бюджетне фінансування медичних програм для тих, хто втратив здоров’я під час ліквідації цієї катастрофи.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зауважила, що в Україні пенсії виплачуються не в доларах, а в гривнях, а також нагадала, як перед виборами у березні 1998 року «в угарі популізму» було ухвалено закон про дітей війни, але грошей для цих виплат не передбачили. «Сьогодні ми з вами чуємо від літніх, підло обманутих отакими популістами людей запитання, чому ж не виплачуються ці гроші. Та тому, що в цій залі багато безвідповідальних популістів», — наголосила І. Геращенко та закликала уряд «говорити одним голосом», а не намагатися сподобатися комусь. «Що це таке, що одне міністерство наче за чорнобильців, а друге — проти», — запитала вона у прем’єра.
За результатами голосування ці два законопроекти відправлено на повторне перше читання.
Насамкінець народні депутати розпочали розгляд у другому читанні законопроекту «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (№ 7466).

Сергій ЛАВРЕНЮК.