ЛИСТИ З ДОНЕЦЬКА


Із приходом до влади бойовиків «ДНР» у Донецьку багато що перестало існувати. Канув у Лету новітній аеропорт, перестали ходити поїзди, зник Західний автовокзал, не стало поштового та мобільного телефонного зв’язку, пропав Ощадбанк та інші його побратими. А закриті заводи й фабрики просто важко полічити.
Однак це не все, виявляється, закрити ще багато що можна. Так, днями ватажок «ДНР» видав указ про ліквідацію Донецького наукового центру НАН України. І водночас заправили фейкової республіки на всі лади твердять про відродження й майбутнє процвітанні самопроголошеної «республіки», жителям якої, за їхніми словами, буде заздрити вся Європа...
У розгромі наукового центру вочевидь простежується почерк більшовиків, які свого часу заявляли, що наука — це прислужниця буржуазії. Це дорого коштувало країні, яка технічно відстала від Заходу на таку дистанцію, що досі до кінця надолужити не може. Таку само долю для Донбасу готують і бойовики.
Звісно, жити можна й без науки, як, наприклад, африканське плем’я масаїв або малайзійських аборигенів, але це загрожує цілковитою деградацією. Відомо: щоб крокувати в ногу з цивіліза-цією й прогресом, потрібно невпинно розбудовувати техніку й технології, а без науки тут як без води — «і ні туди і ні сюди».
Нищівного удару по науковому центру було завдано ще 2014 року бойовиками «ДНР», які захопили й розграбували будинок, де він розміщувався. Постраждали також усі 10 НДІ, що входили в центр і працювали для процвітання краю. Одні з них займалися розвитком гірничодобувної галузі, інші створювали нові технології й машини. Так, у стінах інституту фізико-органічної хімії й вуглехімії було розроблено ефективні способи отримання моторного палива з вугілля. Й інші інститути теж мають цікаві та перспективні розробки. Після приходу бойовиків більшість наукових співробітників виїхали до інших міст. Формально науковий центр сьогодні базується у Краматорську, але організувати ефективну роботу на новому місці доволі важко: немає приміщень для лабораторій, житла для співробітників та й просто ніде розмістити офіси.

Немає сумніву, що згодом люди одумаються  — повернуться обличчям до науки. Але долати вчинений бойовиками погром доведеться дуже довго, і країні коштуватиме це дуже дорого.

Ігор КОМЛЄВ.
Мал. Віктора СТАРОВА.

Донецьк.