Про завершення на Вінниччині сівби цукристих повідомили в обласній асоціації «Поділляцукор». Насіння поклали в ґрунт на понад 56 тисячах гектарів. До цієї цифри слід додати площі, на яких вирощують солодкі корені фермери та власники паїв. За оцінками, таких ділянок майже 5,5 тисячі гектарів. Загалом посіви цієї технічної культури зросли порівняно з 2017-м майже на 3 тисячі гектарів.

Через складні погодні умови роботи на бурякових полях розпочали на два тижні пізніше, ніж торік. Однак завершили сівбу в рекордно стислі строки — протягом 14 днів. За інформацією обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів, на бурякових плантаціях максимально використовували широкорядні сівалки.

— Процес сівби цукрових буряків відбувався надзвичайно інтенсивно, — зазначив керівник департаменту Микола Ткачук. — Головне — треба було максимально захопити наявну в ґрунті вологу. Так само ефективно нині працюють на полях ранніх зернових культур, їх сівбу планують завершити до кінця тижня. На понад половині площ посіяли соняшник. Тривають роботи на кукурудзяних плантаціях. Підганяє температурний режим. Висихання верхнього шару ґрунту змушує працювати від самого ранку і до пізнього вечора.

Найбільшу площу відвели під цукрові буряки у Томашпільському районі, тут посіяли 6 тисяч гектарів. Майже на 5,5 тисячі гектарів вирощують солодкі корені у Гайсинському районі. Не набагато відрізняється площа у Крижопільському. На 4 тисячах гектарів поклали насіння у ґрунт у Хмільницькому районі, трохи менше — у Погребищенському. У всіх названих районах цукристі вирощують потужні агрохолдинги. У них достатньо сучасної техніки. За її допомогою зуміли впоратися з сівбою в оптимальні строки, максимально використавши при цьому наявну в ґрунті вологу.

— Є райони, де не посіяли жодного гектара цукристих, — уточнив економіст обласної асоціації «Поділляцукор» Леонід Козодой. — Навіть у тих випадках, коли збиралися їх вирощувати, переглянули структуру посівних площ. Не на користь буряків.

Аналізуючи зведення, співрозмовник називає, зокрема, Вінницький та Тиврівський райони. За прогнозом, під буряки мали відвести невеликі плантації — по 50 гектарів у кожному. Однак у підсумковому звіті не зафіксовано жодного «солодкого» гектара.

«Прочерк у зведенні з посіву цукристих значиться також навпроти Чернівецького району, — продовжує співрозмовник. — Хоча планували вирощувати корінці на 685 гектарах. Можна припустити, що від буряків відмовилися через те, що не працюватиме Моївський цукрозавод. Спершу власник обіцяв запустити підприємство, що вже простоює четвертий рік поспіль. Ситуація змінилася — і завод не працюватиме. Саме для цього підприємства розраховували вирощувати буряки...». Зовсім невеликі ділянки відвели під солодкі корінці у Могилів-Подільському районі (188 гектарів) та Піщанському (100 гектарів). Попри запізнілий старт на бурякових полях, насіння встигли кинути у зволожений ґрунт. Бурячки люблять вологу. Тим само зроблено перший крок до отримання гарного врожаю. Таким він стане за умови, якщо всі наступні кроки на бурякових плантаціях будуть так само вдалі.

Для порівняння: 
2017-й рік: сівбу цукристих на Вінниччині розпочали 30 березня. Завершили 21 квітня. 2018-й рік: сіяти буряки почали 10—11 квітня, закінчили 24 квітня. Як і торік, на Вінниччині знову вирощуватимуть найбільше порівняно з іншими областями солодких корінців.

Вінницька область.