Понад 200 тисяч мешканців Прикарпаття уклали декларації з лікарями первинної ланки на обслуговування. Це лише 2% від загальної кількості населення Івано-Франківщини. В електронній системі Національної служби здоров’я зареєстровано майже всі медзаклади області, що надають первинну медичну допомогу.

Звітуючи про виконання Національної кампанії «Лікар для кожної сім’ї» на колегії Івано-Франківської облдержадміністрації, заступник голови ОДА Ігор Пасічняк (на знімку) наголосив на проблемах, які виникли з початку реформування первинної ланки медицини. Це насамперед недостатнє комп’ютерне забезпечення закладів та невміння сімейних лікарів (20% яких пенсійного віку) працювати за новими технологіями. Чиновники від охорони здоров’я області наполягають на необхідності функціонування широкосмугової мережі Інтернету, що досі в сільській місцевості забезпечено лише на третину. Виникають складнощі із занесенням даних до НСЗУ через сповільнену роботу центрального компонента системи. Через стислі терміни виконання завдань укладення декларацій із пацієнтами сімейні лікарі проводять у позаробочий час. Гальмує процес необхідність завершення перереєстрації медзакладів первинної ланки в неприбуткові комунальні. До всього додається певна недовіра населення до змін.
Незважаючи на проблеми, реформа на Прикарпатті набирає обертів. Її впровадження має забезпечити кращий доступ людей до медичних послуг, підготовку до наступних етапів запровадження реформи галузі. Мешканці області можуть ознайомитися з умовами укладення декларацій у медзакладах, на яких є позначки «Тут можна обрати свого лікаря». Для кращої координації роботи та в умовах децентралізації на колегії прийнято рішення створити відділи охорони здоров’я при райдержадміністраціях та відповідні управління в містах обласного значення.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надано Івано-Франківською ОДА.