Грецька газета «Катімеріні» опублікувала доповідь Організації економічного співробітництва й розвитку (OЕСР), у якій оприлюднено дані, що свідчать про те, в якому скрутному становищі перебувають грецькі родини через надмірне оподаткування.

Тягар податків

Так, середньостатистична грецька сім’я із середньомісячною зарплатою у 900 євро повертає 38,2 відсотка свого доходу в державну скарбницю у вигляді податку. Приміром, в Ірландії родина з таким само доходом платить лише 13,6 відсотка податку. Як зазначається в доповіді OЕСР, у країні торік застосовувалася четверта за величиною в ЄС ставка оподаткування для фізичних осіб. Вона сягнула 55 відсотків, плюс додатковий податок — «на солідарність». За цим показником Грецію обійшли лише Швеція — 57,1 відсотка, Данія — 55,8 і Португалія — 56,2.

Країною з найнижчою ставкою податку торік була Болгарія — усього 10 відсотків. Ось чому чимало грецьких підприємців перевели свій бізнес до сусідньої країни. Та й деякі пенсіонери здають свої грецькі помешкання в оренду, натомість винаймають житло в Болгарії. На пенсію й дохід від здачі в оренду навіть у найдорожчому болгарському місті, яким є Софія, вони живуть розкошуючи, бо тут продукти харчування, одяг, взуття дешевші, ніж у Греції, менше доводиться витрачати й на транспорт, відвідування кафе та ресторанів. Наприклад, у будинку, в якому я живу, грецька родина з чотирьох осіб винайняла найдорожчу квартиру. Батько влаштував двох дочок на платне навчання в університет, а сам щомісяця мотається між Софією і Салоніками, де в нього залишилася частина бізнесу. Йому важко, зате його доньки до університету їздять на таксі, чого не може собі дозволити жодна болгарська родина, а тим більше в години пік, коли на світлофорах і в заторах лічильник таксі накручує величезні суми. Але витрати на таксі значно менші, ніж видатки на транспорт у Греції. Однак усі податки з бізнесу, доходів від здавання в оренду квартири й дачі він платить у своїй країні й намагається робити це вчасно. І ось чому.

Не хочеш добром...

У Греції податкова служба продовжує закручувати гайки й нещадно переслідувати боржників. Тільки в січні податківці з їхніх депозитів у банках стягнули 440 мільйонів євро на користь держави. Подеколи за день проводилося майже 700 конфіскацій. І все-таки міністерство фінансів повідомило, що в першому місяці року загальний борг до державної скарбниці становив 101,3 млрд євро, незважаючи на те, що податкова інспекція стягнула заборговане з рахунків 17 500 громадян. Статистика свідчить: у кожного другого громадянина Греції є заборгованість перед податковою. Загалом таких у країні 4 107 315 осіб.

Тому цього року податкова служба вирішила не тільки стягувати гроші з рахунків боржників, а й штрафувати їх. Як повідомило грецьке видання toxrima.gr, податкові органи запроваджують великі штрафи для тих, хто відмовляється вчасно платити податки. За несвоєчасну подачу податкових декларацій або їх ненадання до податкової інспекції фізичні особи будуть оштрафовані на 100 євро, а юридичні — на суму від 250 до 500 євро. За кожен місяць простроченої виплати податків штраф збільшуватиметься на 0,73 відсотка.

Софія.