У комітетах Верховної Ради

Уже до кінця поточної сесії, тобто до середини липня, Верховна Рада має прийняти в другому читанні новий проект Виборчого кодексу, що передбачає введення виборів на пропорційній основі з відкритими списками. Таку думку висловив голова підкомітету з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслан Сидорович, інформує прес-служба «Самопомочі».

«Без сформованого за чесними та прозорими правилами парламенту годі очікувати на зміни, спрямовані на покращення життя громадян. Виборчий кодекс з пропорційною системою на основі відкритих списків є однією з найголовніших умов здійснення реальної політичної реформи», — зауважив депутат.

За словами Сидоровича, нині до винесення на голосування новий Виборчий кодекс готує Робоча група із реформування виборчого законодавства. Зокрема, її учасники наразі працюють над розглядом поправок до документа. Нині опрацьовано 87 статей законопроекту та 433 поправки. Загальна кількість поправок становить приблизно 4,5 тисячі.

«Щоб розглянути та прийняти Виборчий кодекс ще до кінця завершення цієї сесії, роботу над поправками потрібно завершити протягом місяця, — зазначив парламентарій. — Для цього потрібно проводити по два засідання робочої групи на тиждень та проходити за одне засідання не менше 500 поправок».

«Тому потрібно не опускати руки, а вимагати ефективної та динамічної роботи, — додав Руслан Сидорович, — публікації інформації щодо присутності на засіданнях Робочої групи народних депутатів та їхніх помічників з тим, щоби чинити громадський тиск та змушувати парламент працювати і ухвалювати один з найважливіших елементів політичної реформи, тобто зміну виборчого законодавства».
 

 Створено Асоціацію регіонів, міст і громад басейну річки Прут

Подальшій реалізації великомасштабного транскордонного протиповеневого проекту East Avert, дія якого охоплює територію практично усього Єврорегіону «Верхній Прут» (куди від України входять Івано-Франківська і Чернівецька області), було присвячено основну частину засідання Ради Єврорегіону за участю представників урядів України і Румунії та народних депутатів України, що відбулося днями. Принципово новим підходом до діяльності єврорегіонів з українською участю стала ініціатива створення Асоціації регіонів, міст і громад транскордонного басейну р. Прут в рамках Стратегії ЄС для Дунайського регіону, яка сприятиме транскордонній взаємодії від Верховини до м. Рені у єврорегіонах «Карпатський», «Верхній Прут», «Нижній Дунай», а також українсько-молдавського «Дністра» і румунсько-молдавського «Сірет — Прут — Ністру», — повідомляє офіційний сайт Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції.

У презентації та резолюціях Ради Єврорегіону висвітлено суть запропонованої ініціативи і конкретні пропозиції щодо її реалізації.
21 вересня 2016 року Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про Рекомендації парламентських слухань на тему «Транскордонне співробітництво як чинник євроінтеграційних процесів України», ініційовану підкомітетом з транскордонного співробітництва Комітету з питань європейської інтеграції. У постанові йдеться, що транскордонне співробітництво у різних формах міжтериторіальної співпраці є не лише ефективним чинником міжнародної діяльності України, а й важливим інструментом розвитку регіонів, міст і територіальних громад, насамперед тих, що межують із сусідніми країнами або мають усталені відносини з територіальними партнерами в інших країнах.

Окрім того, співпраця у рамках єврорегіонів передбачає визначення першочергових завдань і формування системи проектів, зокрема, з розбудови транспортної, енергетичної, прикордонної, туристичної та інформаційної інфраструктури, сучасних систем техногенно-екологічної безпеки, соціального захисту, освіти і науки, розвитку підприємництва, що забезпечить сталий соціально-економічний і просторовий розвиток територій та запобігатиме подальшому збільшенню розривів у цих сферах на кордоні ЄС з Україною. При цьому Кабінету Міністрів України доручено розробити оптимальний механізм державного сприяння розвиткові єврорегіонів та вжити заходів щодо інтенсифікації участі регіонів України в реалізації Стратегії ЄС для Дунайського регіону.

Підготувала Олександра КУЧЕРЯВА.