Туристично-екскурсійний маршрут до 200-річного ювілею Шевченка розробили в Донецьку. І хоча поет ніколи не бував у шахтарській столиці, з його іменем тут пов’язано чимало місць: від пам’ятника та бульвару до музею в обласній універсальній науковій бібліотеці. В музеї — понад тисяча експонатів, зокрема унікальна колекція різних видань «Кобзаря», ювілейні та академічні зібрання творів.

Спеціальну виставку відкриє обласний художній музей. Театральні заклади готують до ювілею низку прем’єр, серед них — концертне виконання нової опери «Шлях Тараса» донецького композитора Олександра Рудянського. Для студентської молоді проведуть обласний фестиваль — конкурс творчості «Ми — твої спадкоємці, Тарасе!». На початку березня відбудеться Х Відкритий конкурс української пісні, танцю, народної музики «Джерело талантів».

Про ці та інші заходи йшлося на прес-конференції, присвяченій відкриттю Року Тараса Шевченка в Донецькій області. В регіоні провели моніторинг стану пам’ятників поету. Їх — 12. Монументи — у задовільному стані, але буде проведено деякі ремонтно-реставраційні роботи. «Хоч минуло вже 200 літ, Шевченко залишається нашим сучасником. У його творах є відповіді на запитання, які цікавлять людей сьогодні», — каже заступник голови облдержадміністрації Тамара Лук’янчук.

Донецька область.

Урочисте відкриття Року Т. Шевченка в Донецькій обласній філармонії.

Фото прес-служби Донецької облдержадміністрації.