Найстарішому на Волині учаснику Другої світової війни Никанору Івановичу Пристанцю в лютому виповнилося 104 роки. Попри свій поважний вік він добре пам’ятає події тих вже далеких літ.

Війна для Никанора Пристанця закінчилася в травні 1945-го в Прибалтиці. Оточені в Курляндському котлі 30 фашистських дивізій чинили шалений опір. Чимало бойових побратимів з 420-го гаубичного полку 28-ї стрілецької дивізії, де він був у гарматній обслузі бойовим номером, загинуло тоді. У латвійському місті Приєкулє про це нагадує одне з найбільших в Європі військових кладовищ. Лише на ньому поховано 23 тисячі радянських воїнів.

Живе колишній воїн зі своєю дочкою Антоніною і зятем Володимиром. Сім’я знана на Волині, оскільки Володимир Іванович свого часу був першим секретарем обкому комсомолу і обкому партії, головою облвиконкому, представником Президента в області.

Його дружина Антоніна теж багато років пропрацювала в представницьких органах влади. Обоє пишаються своїм батьком, простим воїном Великої війни, роблять усе, щоб йому було затишно і добре в їхньому домі.

Тарасове
Волинської області.