Доведеться погодитися із твердженням, що статистика, в нашому випадку хоч і з запізненням, але знає все! Утім, цього разу похибка в кілька місяців аж ніяк не позначиться на нашому добробуті. Отже, констатуємо: за даними Державної служби статистики України, на кінець березня цього року в Україні було зареєстровано майже 367 тисяч безробітних. Це майже на 10 відсотків менше, ніж станом на той само період попереднього року.

Як повідомили в Держслужбі зайнятості, внутрішня статистика відомства демонструє, що безробітних жінок та чоловіків в Україні приблизно однакова кількість. Вони мають однакові можливості працевлаштування, однаковий доступ до різноманітних послуг. Але співвітчизники самі по-різному використовують ці можливості. У цьому контексті чоловіки активніші та мобільніші. Робимо висновок: краще стабільна, хоч і куца зарплата, ніж сумнівні і нестабільні підробітки?
А тим часом з травня в Україні почалися скачки цін на продукти. Хоч як дивно, а продовжують дешевшати гречка та цукор... З початку місяця крупа коштує на 4 відсотки менше, ніж у квітні, в середньому по країні 20,99 грн/кг. На Тернопільщині та Житомирщині кіло гречки можна купити за 17—18 гривень. Цукор коштує в середньому 14,1 грн/кг, а в Києві на вагу можна знайти по 11,5. Середня ціна десятка яєць — 26 гривень. Почали дешевшати вершкове масло — в середньому до 123 грн/кг і сало — до 60—70 грн/кг. Такі дані Мінагрополітики. Натомість зростають ціни на м’ясо і овочі минулорічного врожаю. Капуста, буряк і морква додали в ціні половину вартості і коштують 10—12 грн/кг порівняно з квітнем, картопля — 40 відсотків (8—10 грн/кг), цибуля — 20 відсотків (6,5—7 грн/кг). Свинина подорожчала на 8—10 відсотків і коштує до 100—110 грн/кг. Яловичина тепер дорожча на 14—15 гривень — до 130—140 грн/кг. Подорожчання сировини підняло ціни на ковбаси та інші м’ясопродукти вищого сорту, які на 90—95 відсотків складаються із м’яса. У середньому ціни на них підвищилися на 5 відсотків, тепер більшість дорогих ковбас коштує не менш як 300 грн/кг. Зниження цін на овочі очікується через місяць, але експерти кажуть, що цей прогноз не стосується м’яса.
На тлі наведеного вище «благоденства» Україна примудряється ще й борги повертати! Так 4 травня проведено платіж на користь Міжнародного валютного фонду (МВФ) на загальну суму 257,3 мільйона спеціальних прав запозичень (368 мільйонів доларів). Про це повідомили в прес-службі Національного банку. Відзначимо, що 1 травня Україна виплатила ще 80,7 мільйона доларів боргу перед МВФ.
Нагадаємо, згідно з меморандумом, підписаним між Україною та МВФ в березні 2015 року про економічну і фінансову політику, яку країна повинна проводити в рамках програми EFF, загалом передбачено отримання майже 17 мільярдів доларів із першим траншем в 5 мільярдів доларів... Уже отримано чотири транші.
Насамкінець додамо, що Фондом висунуто чотири вимоги до України для отримання наступного траншу. Так Київ повинен створити антикорупційний суд і врегулювати питання з цінами на газ. Також за вимогами МВФ уже ухвалено пенсійну реформу і закон про приватизацію. Які хоч і влаштували МВФ, та аж ніяк, за свідченнями експертів, не влаштовують пересічних українців!

Підсумовував Віктор БОНДАР.