Вечірнє засідання 15 травня

Це передбачає ухвалений у першому читанні урядовий законопроект про внесення змін до Закону України «Про житловий фонд соціального призначення» (№ 7304). 

Ним пропонується надати право внутрішньо переміщеним особам із інвалідністю та членам їхніх родин стати на соціальний квартирний облік, якщо вони не мають житла на підконтрольній українській владі території, або їх житло зруйноване чи стало непридатним для проживання внаслідок проведення АТО. Право позачергового отримання квартир або одноквартирного жилого будинку із житлового фонду соціального призначення матимуть також діти з інвалідністю, в тому числі взяті на облік внутрішньо переміщених осіб, які не мають батьків або батьки яких позбавлені батьківських прав.

Заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір, представляючи законопроект, зауважив, що проект розроблений Кабінетом Міністрів для реалізації Указу Президенту «Про заходи, спрямовані на забезпечення додержання прав осіб з інвалідністю». Документ передбачає, що соціальне житло повинно відповідати архітектурно-планувальним і технічним нормам, санітарно-гігієнічним вимогам, будівельним стандартам і правилам стосовно доступності для маломобільних груп населення.

За словами урядовця, під час визначення середньомісячного сукупного доходу громадянина та членів його сім’ї на момент взяття на соціальний квартирний облік не враховуватиметься вартість нерухомого майна, розміщеного на тимчасово окупованій території чи на лінії зіткнення.

Під час обговорення народні депутати наголошували на потребі комплексно, а не вибірково, розв’язати на державному рівню проблему із забезпеченням житлом вимушених переселенців. «Тому що мешканці Донбасу — такі самі українці, як всі інші, і не потрібно робити з них людей другого сорту», — сказала Валерія Заружко (Радикальна партія).

Юрій Павленко (Опозиційний блок), наголосивши на потребі дотримання прав дітей із тимчасово окупованих територій, повідомив позитивну новину: Кабінетом Міністрів змінено постанову про порядок надання статусу дитині, яка постраждала від військових дій, і надано протокольне доручення протягом найближчого місяця напрацювати методики захисту, підтримки дітей, які потребують фізичної, юридичної або психологічної допомоги. Адже досі, за словами депутата, дуже тяжко було оформити статус постраждалим дітям.

Віталій Курило (фракція БПП) відзначив, що в законопроекті не враховано ряд деталей, які можуть призвести до того, що буде прийнято черговий закон, який не розв’яже проблему комплексно, а тільки ускладнить її, надавши людям надію, але не вирішення цієї проблеми. «На мій погляд, це питання в першу чергу повинен вирішувати уряд шляхом нормативних актів, в тому числі й доповнюючи Закон про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», — сказав депутат.

Альтернативний законопроект внесли депутати з фракції «Опозиційного блоку». Як зазначила співавтор законопроекту Наталія Королевська, ним пропонується забезпечити житлом усіх офіційно зареєстрованих переселенців, які не мають власного житла для проживання на підконтрольній Україні території, а також людям, чиє житло зруйновано або значно пошкоджено внаслідок бойових дій на сході нашої країни. Однак за результатами голосування за основу схвалено перший урядовий законопроект.

У першому читанні також прийнято проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів» (№ 3871) в авторстві народних депутатів із Радикальної партії. Лідер радикалів Олег Ляшко, представляючи законопроект, наголосив, що вживання пальмової олії є дуже шкідливим для здоров’я і може призвести до онкологічних та серцево-судинних захворювань. Саме тому в багатьох розвинутих країнах заборонено споживання та використання у харчовій промисловості пальмової олії. Тоді як в Україні її масово використовують — і в молоці, і в сметані, і в морозиві. А вітчизняне тваринництво занепадає, українських корів, які дають корисне і смачне молоко, пускають під ніж.

За основу схвалено ще декілька законопроектів на захист прав дітей: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми» (№ 8294), «Про внесення змін до статей 165 та 166 Податкового кодексу України»  (№ 8295), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» (№ 8296).

Факт

За даними ООН, внаслідок бойових дій на Донбасі пошкоджено або зруйновано понад 40 тисяч приватних домівок.