На базі Івано-Франківського вищого професійного училища № 21 відбувся Другий майстер-клас ковальської майстерності. Його ініціювала член Молодіжної ради Івано-Франківської обласної організації Національної спілки журналістів Ольга Терешкун.

Директор училища Михайло Баб’як.

Фото автора.

За роботою Володимир Струк, Вікторія Плахта і майстер Сергій Баб’як.                   

Фото Павла СТРУКА.

Голова ОО НСЖУ Лілія Боднарчук упевнена, що журналісти справляться в ролі ковалів. Адже завжди беруться за найважчі завдання. Мають гідний приклад — юних вихованців училища, які за роки навчання з новачків перетворюються на професіоналів своєї справи. На доказ цього — виставка учнівських робіт у фойє закладу. Тут і вишукані шахи з металу, й предмети інтер’єру — рами, свічники й фрагменти кованої огорожі. Під час навчальної практики учні вдосконалюють свої навики в ковальських майстернях. Більшість випускників працевлаштована за отриманим у закладі фахом.

Директор ВПУ № 21 Михайло Баб’як провів екскурсію навчальними класами, розповів про належні побутові умови вихованців. У майстернях тим часом кипіла робота. Біля горнила, під опікою старших наставників, вправно трудилися учні. Вони демонстрували можливості металу. Цікаво було спостерігати, як за кілька хвилин звичайна заготовка перетворюється на ключ, петлю. Спробували себе в ролі ковалів і журналісти. Колишній директор Тисменицької телерадіокомпанії Володимир Струк прийшов із онуком Павлом. Не ховав емоцій: 50 років тому закінчив училище, отримавши фах слюсаря з ремонту промислового обладнання. Працював за фахом. Закінчив Івано-Франківський інститут нафти й газу. В 1982 року переміг у всесоюзному конкурсі документальних фільмів. Створив та очолив телестудію, якою керував чверть століття. Тепер же, в стінах училища, відчув той юнацький запал. Захоплення дідуся розділив і внук Павло. Хлопець безстрашно взяв у руки молот та за добру годину навчився робити плечовий удар.

Не відставали й жінки. Вправно працювала з металом заввідділу Надвірнянської телерадіокомпанії Світлана Гаєвська. Спробувала себе в роботі з кувалдою секретар НСЖУ Вікторія Плахта. До слова, це не перший такий захід для медійників Прикарпаття.

Як нагороду всі учасники майстер-класу отримали виготовлені того дня сувенірні листки із зображенням івано-франківської ратуші та дипломи. Підсумовуючи захід, Михайло Баб’як подякував за популяризацію робітничої праці та повідомив, що такі майстер-класи проводять і для заохочення до вступу випускників шкіл. Обравши училище, вони не прогадають, адже робітничі професії нині популярні, дають добрі заробітки. Не треба й закордону.

Івано-Франківська область.