Результати тестування з математики, української мови й літератури, біології та іноземних мов оприлюднять на інформаційних сторінках учасників ЗНО до 15 червня.

До 14 червня спеціально створена експертна комісія визначить пороговий бал (склав/не склав) із цих предметів, тобто мінімальну кількість тестових балів, яку має набрати абітурієнт, повідомляють у прес-службі УЦОЯО. Вступники, які не подолають «поріг», вважатимуться такими, що не склали ЗНО з відповідного предмета.
До складу експертної комісії, затвердженої наказом Українського центру оцінювання якості освіти, увійшли представники Національної академії педагогічних наук України, Асоціації ректорів вищих навчальних закладів, Міністерства освіти і науки, Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти, громадських організацій. Її засідання з визначення порогового бала транслюватимуть онлайн.
Нагадаємо, що основна сесія ЗНО стартувала цього тижня: 22 травня відбулося зовнішнє незалежне оцінювання з математики, а 24 — з української мови й літератури.
Тести з української мови, історії і математики — найпопулярніші серед абітурієнтів.
Тестування із солов’їної — обов’язкове для всіх, а його результати зараховуватимуть одночасно і як державну підсумкову атестацію у старшій школі, і як вступний іспит. Щоправда, при визначенні оцінки з ДПА зважатимуть лише на частину тестових завдань з мови та не враховуватимуть завдань з літератури.
Результати зовнішнього незалежного оцінювання з математики зараховуватимуть як вступний іспит і, за бажання випускника, як державну підсумкову атестацію з цієї дисципліни. Для визначення останньої теж зважатимуть не на всі завдання тесту.
Абітурієнти, результати яких будуть не нижчими за пороговий бал, отримають оцінку за шкалою 100—200 балів і матимуть право брати участь у конкурсному відборі на навчання у закладах вищої освіти. Якщо випускники «завалять» ЗНО, тобто не подолають «поріг», оцінку з ДПА вони все одно отримають (за шкалою від 1 до 12 балів).
Пороговий бал з історії України, географії, фізики, хімії визначать до 20 червня. Результати ЗНО з цих дисциплін на сторінках учасників з’являться до 21 червня.
Утім, дізнатися про свої помилки вступники можуть раніше. Правильні відповіді на завдання сертифікаційної роботи оперативно оприлюднюють на офіційному сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Відповіді на ЗНО з математики вже розміщено, а із солов’їної з’являться сьогодні.
За даними регіональних центрів оцінювання якості освіти, участь у тестуванні з математики цього року брала 106 551 особа. П’ять відсотків з тих, хто реєструвався на ЗНО з цієї дисципліни, не потрапили до аудиторій. Хтось спізнився, а декого не допустили до пунктів тестування. Майже півсотні вступників просто забули взяти з собою необхідні документи...
Тому в УЦОЯО нагадують: без оригінала паспорта та сертифіката ЗНО до пунктів тестування приходити немає сенсу (лише окремі категорії абітурієнтів реєструвалися на ЗНО за свідоцтвом про народження, тож вони можуть прийти з цим документом замість паспорта).
Учасники зовнішнього незалежного оцінювання, які з об’єктивних причин не змогли взяти участь в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання, можуть зареєструватися для участі у додатковій. Для цього необхідно протягом 5 робочих днів (з урахуванням дня проведення тестування) подати до регіонального центру оцінювання якості освіти «виправдальний» документ, що підтверджує причину відсутності під час основної сесії (наприклад, довідку про хворобу), та заяву про участь у додатковій.
Додаткова сесія ЗНО з математики відбудеться 3 липня.

Анна СМІЛЯНСЬКА.