Нещодавно на запрошення почесного консульства Бразилії у м. Дніпро, Українсько-Бразильського центру народні депутати України співголова групи з міжпарламентських зв’язків «Україна—Бразилія» В. Романюк та голова підкомітету з питань дошкільної, загальної середньої інклюзивної освіти Т. Кремінь відвідали головні для розвитку міжнародної дипломатії та зв’язків із діаспорою події у Бразилії та Аргентині.

Народні депутати України Тарас Кремінь, Віктор Романюк, директор Українського державного центру міжнародної освіти Міністерства освіти і науки Олена Шаповалова, заступник міністра освіти і науки України Роман Греба (зліва направо).

Фото надано авторами.

У бразильському Сан-Паулу разом із заступником міністра освіти і науки України Р. Гребою, директором ДП «Український державний центр міжнародної освіти» О. Шаповаловою, Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Бразилія Р. Троненком, головою Дніпропетровської обласної ради Г. Пригуновим, почесним консулом Бразилії у м. Дніпро О. Василенком, представниками українських закладів вищої освіти парламентарії підтримали офіційну українську делегацію на найбільшій освітній виставці в Латинській Америці «Faubai-2018» та «ExpoPos — EuroPos 2018 Recruit Higher Education from Brazil». Біля найбільшого на цій виставці українського стенда керівництво вітчизняних університетів, а саме: Дніпропетровської медичної академії, Дніпропетровського медичного інституту традиційної і нетрадиційної медицини, Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара, Університету митної справи і фінансів, Національної металургійної академії України, Київського медичного університету, Університету ім. Альфреда Нобеля, переконували бразильців у якості нашої університетської освіти, пропонували ексклюзивні умови для навчання за бакалаврськими та магістерськими програмами, запрошували на перепідготовку та підвищення кваліфікації у контексті сприятливої цінової політики. 

За даними Business Market International (BMI), останніми роками число бразильців, які хочуть здобути вищу освіту за кордоном, зросло до 18%, а серед країн призначення найпопулярнішими, крім США і Канади, стають Україна, Німеччина, Франція, Великобританія, Португалія та Швеція.

Сьогодні в Україні одна із найкращих в світі систем здобуття освіти, особливо в галузі точних наук. Дуже часто «брендовані» освітні заклади США чи держав ЄС надають учням такий рівень освіти, який є далеким від реального застосування у практичній площині, що створює значні складнощі для студентів у застосуванні своїх знань на практиці, особливо в країнах з перехідною економікою. Саме високим рівнем фахової підготовки пояснюється той факт, що в багатьох досягненнях науково-технічного прогресу XX—XXI ст. присутній вклад саме наших співвітчизників!

У рамках візиту до Бразилії українська делегація зустрічалася з керівництвом Федерального університету штату Сан-Паулу (UNIFESP), відвідала Технопарк Федерального університету Ріо-де-Жанейро, який налічує 400 лабораторій та здійснює комерціалізацію наукових досліджень у нафтогазовій галузі, медицині та охороні здоров’я, телекомунікаціях, альтернативній енергетиці, оборонній сфері, познайомилася з керівником департаменту міжнародного співробітництва Бразильської компанії інновацій і досліджень (FINEP) Жуліо Іменесом, відвідала Центр міжнародної підтримки закладів вищої освіти Ріо-де-Жанейро (REARI) та зустрілась з президентом Центру міжнародної підтримки закладів вищої освіти Ріо-де-Жанейро, директором міжнародного співробітництва FURJ Крістіною Руссі Гімараес, представниками Федерального університету Ріо-де-Жанейро (FURJ), Фундації науки і технологій у сфері охорони здоров’я «FIOCRUZ».

Важливого значення набули зустрічі з українською громадою у Бразилії, яка вважається найстарішою серед етнічних іммігрантів (130 років) та найбільшою (майже 1 млн осіб). Так, 22 квітня в церкві Покрови Божої Матері в м. Сан-Паулу о. Франсіску Крокож Української православної церкви Константинопольського патріархату в присутності нашої делегації відслужив із єпископом Симеоном (Зінкевичем), керуючим Дніпровською єпархією Української православної церкви Київського патріархату, спільний молебень за єдину православну помісну церкву. А, перебуваючи у м. Куритіба, делегація спільно з послом України в Бразилії Р. Троненком, почесним консулом України у м. Парнагуа Маріано Чайківським, головою Українсько-Бразильської центральної репрезентації Віторіо Соротюком поклала квіти до пам’ятного знака жертвам Голодомору в Україні 1932—1933 рр., який встановлений на території Українського Меморіалу в столиці штату Парана. Пізнавальною була зустріч із Українсько-Бразильським товариством університету UNICENTRO в Куритібі, на якій було обговорено питання співпраці в науковій та освітній сферах, а також презентовано переваги української освіти.

25 квітня парламентська делегація України у складі народних депутатів В. Романюка і Т. Кременя розпочала свій візит до Аргентинської Республіки зустріччю з керівництвом Аргентинсько-Української торгово-промислової палати. Були обговорені питання сучасної соціально-економічної кон’юнктури в Україні та Аргентині, перспективи поглиблення торговельно-економічного співробітництва між двома країнами, а також налагодження співпраці в галузі освіти. «Ми дуже раді тому, що після зміни влади в обох країнах та залишення позаду багаторічного правління популістських режимів Україна та Аргентина рухаються паралельним курсом внутрішніх реформ. Вірю, що це створює сприятливі передумови для поглиблення взаємовигідної співпраці в усіх сферах», — зазначив співголова українсько-аргентинської міжпарламентської групи В. Романюк.

Українські законодавці відвідали головні національні «куточки» України в Буенос-Айресі. Зокрема, це головний офіс Українського культурного товариства «Просвіта». Народні депутати України мали змогу поспілкуватися з очільниками найстарішої організації української громади в Аргентині та дізнатися про їхню діяльність зі збереження і поширення української культури та мови в країні. Парламентарії відвідали музей і бібліотеку асоціації, а також курси вивчення української мови для дорослих, що користуються надзвичайною популярністю.

Під час зустрічі з керівництвом та членами Української центральної репрезентації в Аргентинській Республіці (УЦР) — конфедеративним об’єднанням українських громадських організацій країни — обговорено питання підтримки Українською державою закордонного українства, важливою складовою якого є об’єднані під проводом УЦР організації української громади в Аргентині. «Ми високо цінуємо все, що робить наша діаспора для підтримання позитивного іміджу України за кордоном та збереження своєї єдності. Запрошуємо аргентинську молодь переконатися в цьому на власні очі — двері українських освітніх закладів завжди відкриті для закордонних українців. Щиро дякуємо, що передаєте через покоління наші спільні цінності та традиції, зберігаючи свою Батьківщину на далекій аргентинській землі», — зазначив Т. Кремінь.

Однією з головних стала зустріч з головою Комісії у закордонних справах та з питань віросповідань Палати депутатів Національного конгресу Аргентини К. Шмідт-Ліерманн, депутатами Х. Енрікесом, А. Гонсалесом, В. Меркадо, якими 26 квітня було оголошено про створення нової групи дружби з Україною, котру очолив Х. Енрікес. Той факт, що ця група стала однією з перших в оновленому за результатами минулорічних виборів складі нижньої палати аргентинського парламенту, свідчить про значний інтерес аргентинських законодавців до розвитку відносин з нашою державою. Разом із аргентинськими колегами було предметно обговорено актуальні питання міжпарламентського співробітництва між двома країнами. Зокрема, йшлося про шляхи поглиблення взаємодії між депутатськими групами дружби, обмін досвідом законодавчої роботи, забезпечення парламентського сприяння реалізації важливих проектів двосторонньої кооперації у торговельно-економічній, культурно-гуманітарній, науково-технологічній, освітній та інших сферах. З боку українських депутатів було висловлене побажання щодо отримання більш дієвої підтримки нашої держави з боку друзів України в Палаті депутатів аргентинського парламенту в умовах зовнішньої збройної агресії проти нашої держави. 

Питання активізації політичного діалогу між двома країнами, розширення договірно-правової бази двосторонніх відносин, сприяння у поглибленні торговельно-економічної співпраці між Україною та Аргентиною, співробітництва у галузі освіти, науки та культури були обговорені з заступником державного секретаря МЗС Аргентини з питань зовнішньої політики Г. Р. Слаувіненом.

Наша делегація також взяла участь у відкритті 44-го Міжнародного книжкового ярмарку м. Буенос-Айрес — найбільшої іспаномовної виставки сучасної книги у світі (щорічна кількість відвідувачів — 1,2 млн). Під час свого виступу на 31-му відкритті українського стенда народний депутат Т. Кремінь зауважив, що наша присутність на цій події є надзвичайно важливою, адже Буенос-Айрес недарма вважається світовою столицею книгарень — на кожні 100 тисяч людей тут припадає 25 книжкових магазинів. Він упевнений, що Україні є, що запропонувати такий читаючій нації.

Зі свого боку, посол України в Аргентині Ю. Дюдін відзначив надзвичайні зусилля української громади, передусім Товариства українсько-аргентинських високо-шкільників та Української центральної репрезентації в Аргентинській Республіці, які вже понад тридцяти років дають можливість аргентинським читачам безпосередньо ознайомитися з українською літературою, культурою та долучитися до українських заходів, що відбуваються у рамках виставки. «Це диво, що маючи лише 27 років незалежності, Україна представлена на цьому ярмарку вже в тридцять перший раз. Щиро дякуємо українській громаді за те, що завдяки вам Аргентина з кожним роком дізнається дедалі більше про Україну і нашу культуру», — наголосив посол.

Варто зазначити, що саме українській культурі і присвячена цьогорічна програма діяльності українського стенда. Так, темою експозиції обрано українську музику — справжній народний скарб, який робить нас упізнаваними в усьому світі; а на полях ярмарку планується проведення окремої тематичної конференції про українську культуру та святковий концерт «День України». «Родзинкою» ж діяльності стенда є візит до Буенос-Айреса української поетеси, головного редактора «Видавництва Старого Лева» Мар’яни Савки, яка провела поетичні читання та виступила на конференції з доповіддю про сучасний український книжковий потенціал.

Українці Аргентини, які відвідали цю виставку, щиро зраділи першому за роки Незалежності привітанню від Голови Верховної Ради України А. Парубія, який подякував діаспорі за постійну та щиру підтримку своєї історичної Батьківщини: «Глибока вдячність вам за вашу вірність і відданість, навіть на далекій відстані, та за ваші гарячі серця, що б’ються в унісон з серцями мільйонів українців по всьому світові. Це дає нам сили долати труднощі, йти вперед, розбудовувати нову Україну та перемагати ворога».

Окремим елементом програми стало покладання квітів до пам’ятника Т. Шевченку, розташованого у столичному парку «Трес-де-Фебреро».

Сподіваємося, що такі історичні візити до Бразилії та Аргентини, якими Україна посилила міжнародну підтримку, об’єднала парламентаріїв та учених, репрезентуючи наші освіту, науку, культуру, стануть запорукою економічного зростання, новітньої історії нашого успіху, літописом єднання українців світу.