Парламентська хроніка
Ранкове засідання 25 травня

На початку засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що міжнародна комісія, яка розслідує обставини, за яких збито літак малайзійських авіаліній, оприлюднила остаточні висновки. Трагедія сталася з вини російських кадрових військових з 53-ї зенітно-ракетної бригади, розташованої під Курськом, стверджують експерти.

Ігор Мосійчук, Сергій Рудик.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

«Слідчій комісії вдалося з’ясувати і довести у найдрібніших деталях обставини цього жахливого злочину, — сказав А. Парубій. — Це ще раз підтверджує ту позицію, що власне російські окупанти почали агресію в Донецькій та Луганській областях і їм не вдасться замаскувати причетність до злочину проти України та всього цивілізованого світу. Хочу нагадати міжнародному злочинцю Путіну, що покарання невідворотне. Зло буде покаране».

Водночас, глава законодавчого органу влади нагадав про свято останнього дзвоника. «Від імені парламенту хочу привітати всіх школярів, їхніх батьків та випускників зі святом останнього дзвоника, — наголосив він. — Бажаю вам впевненості у собі, завзяття та оптимізму».

Година запитань до уряду розпочалася з інформації від міністра молоді та спорту Ігоря Жданова. Він розповів про те, що наша країна впевнено впоралася із завданнями, які виникли у зв’язку з проведенням у Києві фіналу жіночої Ліги чемпіонів УЄФА 2018 на стадіоні імені В. Лобановського. Матч відвідало майже 15 тисяч глядачів, зазначив урядовець. А всі служби та персонал, за його словами, спрацювали на «відмінно». «Починаючи з сезону 2009—2010, коли жіноча Ліга чемпіонів отримала свою нинішню назву, лише п’ять країн приймали фінальний матч турніру, — наголосив І. Жданов. — Україна стала шостою на рівні з Італією, Німеччиною, Іспанією, Португалією та Великою Британією».

Звернув увагу міністр і на інцидент з побиттям вболівальників «Ліверпуля». Ця ситуація свідчить про те, що окремі провокатори здатні на все, щоб дестабілізувати ситуацію. Він подякував Національній поліції за оперативну реакцію. У цьому контексті урядовець акцентував увагу на тому, що підготовка до Ліги чемпіонів у нашій країні відбувалася не в останній момент. «Це була системна і копітка робота, яка тривала півтора року і координувалася на найвищому державному рівні», — сказав він. Так, ще в листопаді 2016 року Президент Петро Порошенко підписав відповідний указ про підготовку до заходів, у якому затверджено персональний склад відповідальних за це. Окрема подяка від міністра надійшла на адресу Верховної Ради, яка, за його словами, «зробила свій великий і важливий внесок». Йшлося про низку законів, які сприяли підготовці до проведення фінальних матчів Ліги чемпіонів 2018 року. 

Ігор Жданов також поінформував, що головний стадіон країни НСК «Олімпійський» повністю підготували до історичного футбольного дійства. Ремонт тривав майже чотири місяці. З державного бюджету для цього виділено 103 мільйони гривень, які розподіляли відкрито через програму ProZorro. 

Особливу увагу, зазначив він, приділили питанню безпеки. Система відеоспостереження тепер налічує майже 500 камер, які дають чітку картинку і дозволяють відслідковувати всі хуліганські дії, включно з обличчями тих, хто їх скоює. Відзняті матеріали надсилатимуть до Національної поліції для вжиття відповідних заходів. 

Президент УЄФА Александер Чеферин висловив задоволення рівнем підготовки Києва до проведення фіналів, каже І. Жданов. Мовляв, українці дуже дружньо і професійно підійшли до питання підготовки до Ліги чемпіонів. «У часи війни з російськими окупантами ми демонструємо всій Європі та всьому світу, що Україна цивілізована держава — безпечна та гостинна, — підкреслив І. Жданов. — Дякуємо за мирне небо над головою нашим захисникам на фронті, завдяки яким стало можливим проведення Ліги чемпіонів у Києві».

Під час запитань, які лунали від фракцій, цікавилися, наприклад, перспективами монетизації пільг для учасників АТО із перевезень. Так, Михайло Бондар від «Народного фронту» наголосив: «Хлопці пройшли горнило війни, жертвували своїм життям, втрачали друзів, тож мають користуватися пільгами в повному обсязі». Відповідь Міністерства соціальної політики полягала в тому, що неможливо надавати пільги необмежено. Мовляв, розрахунки робляться відповідно до соціальних нормативів, закладених у чинному законодавстві. Однак будь-яка територіальна громада може збільшувати ці виплати на власний розсуд, якщо для цього є кошти в місцевому бюджеті.

Опозиційний блок цікавився перспективами подальшого розвитку вугільних підприємств. На шахтах знову накопичується заборгованість із виплати зарплат, зазначив народний депутат Сергій Сажко. Як наслідок, копальні зупиняються через те, що люди бастують. 

Альона Бабак від «Самопомочі» цікавилася долею реформ, які стосуються обліку ресурсів води та тепла і змін у житлово-комунальному секторі. Уряд не встиг підготуватися до втілення цих реформ, стверджує народний депутат і цікавиться, хто за це відповідатиме. 

Представник фракції «Батьківщина» Сергій Євтушок порушив питання фінансування з місцевих бюджетів закладів навчання І—ІІ рівнів акредитації. Деяким таким установам нічим навіть виплачувати зарплату людям, сказав парламентарій. Сергій Хлань від «Блоку Петра Порошенка» вів мову про необхідність збільшити розмір субсидії на вугілля. Ігор Мосійчук від «Радикальної партії» цікавився тим, коли влада припинить брати зовнішні кредити і піднімати ціни та тарифи на догоду міжнародним донорським організаціям.

У рамках запитань від народних депутатів Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко звернулася до уряду передусім як член міжфракційного об’єднання «Рівні можливості». Нині особливо гостро стоїть питання посилення ролі жінок в українській армії, наголосила вона. Тепер їх майже 25 тисяч, а до офіцерського складу належить лише три тисячі. Це не відповідає професійному та фаховому рівню, наголосила І. Геращенко. Водночас, вона від імені об’єднання, яке представляє, висловила вимогу провести службове розслідування з приводу висловлювань представника Міністерства соціальної політики пана Рябоконя. У своєму листі він заявив, що не вважає за потрібне запросити представників МФО «Рівні можливості», бо це «маловідоме і не впливове об’єднання», що, по суті, принижує більше чотирьох десятків депутаток, каже І. Геращенко. Окрім того, вона стверджує, що цей чиновник вважає ніби певні фізичні особливості жінок заважають їм працювати снайперами. «Наші жінки воюють не гірше від чоловіків, і ми будемо їх захищати», — резюмувала Перший заступник глави парламенту.

Після цього у сесійній залі оголосили 251 депутатський запит. Наступний сесійний тиждень розпочнеться з того, що законотворці продовжать розглядати поправки до закону про Антикорупційний суд. Їх залишилося пройти майже сім сотень.

Учора в сесійній залі вітали з днем народження народного депутата Борислава Розенблата.