Минає півстоліття відтоді, як було засновано унікальний Карпатський біосферний заповідник, що входить до мережі резерватів ЮНЕСКО. З цієї нагоди в атріумі Закарпатської облдержадміністрації відкрито тематичну фотовиставку «Карпатський заповідник — 50 років на сторожі природи Карпат». Захід супроводжувало чудове музичне вітання за участю народної артистки України Марії Зубанич і заслуженої артистки України Оксани Ільницької.

Також у прес-центрі ОДА відбувся брифінг. Із журналістами зустрілися професор Федір Гамор (на знімку праворуч) — заступник директора, багаторічний керівник КБЗ, і професор Василь Шевчук — голова Українського товариства охорони природи (на знімку ліворуч).

Далі відбувся круглий стіл «Роль Карпатського біосферного заповідника та інших природоохоронних територій у збереженні природних і культурних цінностей та реалізації стратегії сталого розвитку на Закарпатті». На ньому виступили відомі вчені, екологи, керівники національних природних парків «Синевир», «Ужанський», «Зачарований край».

Представники обласної влади — заступники голів ОДА й облради Віктор Мікулін і Петро Грицик — насамперед подякували Федорові Гамору за сумлінну працю та наголосили, що Закарпатська область приділяє серйозну увагу питанням збереження екології і перебуває серед лідерів в Україні щодо організації природоохоронних територій.

Ф. Гамор коротко розповів про шляхи становлення КБЗ, який нині займає разом із транзитною зоною понад 180 тисяч гектарів, дає роботу майже 300 працівникам, щороку сплачує до казни до 8 мільйонів гривень. А його букові праліси формують у складі 12 європейських країн найбільшу частину транснаціонального об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси й давні ліси Карпат та інших регіонів Європи». На його території також розташовані географічний центр Європи, гора Говерла, унікальна Долина нарцисів, субальпійська й альпійська зони Карпат, дивовижні високогірні озера, збережено традиційне гуцульське полонинське господарство. Споруджено Музей екології гір та історії природокористування Карпат (місто Рахів), Музей нарциса (місто Хуст), еколого-освітні й екотуристичні заклади в географічному центрі Європи і «Карпатська форель» (село Ділове) — всього й не перелічити. Професор Василь Шевчук також зазначив, що виповнюється 15 років з дня підписання ключової Карпатської конвенції, яка була ухвалена в Києві на 5-й конференції «Довкілля для Європи» і підписана міністрами України, Чехії, Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії, Сербії і Чорногорії. Верховна Рада України ратифікувала Карпатську конвенцію 7 квітня 2004 року. Одним із успішних прикладів її реалізації є Карпатський біосферний заповідник. Відтак поважний столичний гість, назвавши Федора Гамора патріархом охорони карпатської природи, вручив почесну грамоту КБЗ, а Федору Гамору — за особливі заслуги перед природою України.

Про міжнародне значення і науковий вклад КБЗ в охорону довкілля розповіли професор Степан Поп, заступник директора облдепартаменту екології та природних ресурсів Юрій Шпонтак, науковці, громадські діячі.

На захід було запрошено також власного кореспондента «Голосу України», заслуженого журналіста України Василя Нитку. Адже газета за 28 років виходу в світ опублікувала десятки й десятки матеріалів про становлення й розвиток КБЗ, а влітку 2011 року провела в Рахові круглий стіл «Екологічний Давос у центрі Європи», рекомендації якого знайшли відображення в окремих указах Президента й постановах уряду України. До речі, Ф. Гамор — один із найавторитетніших авторів парламентського видання України.

Ужгород.

Фото автора.