В обласному центрі відбувся міжнародний фестиваль «Полтавська галушка». Раніше такі дійства тут уже влаштовували. Однак тоді їх називали просто святами цієї знакової для земляків страви. Після кількарічної паузи за ініціативою небайдужих людей і підтримки міської влади кулінарно-розважальна подія вперше розрослася до масштабів міжнародного фесту зі своїм девізом «Брендова страва у місті Полтава».

На знімку: ведучий церемонії спецпогашення конверта Гліб Кудряшов демонструє оригінальну продукцію поштовиків.

Цьогоріч він «обійняв» майже всю Іванову гору з її Соборним майданом та відомим пам’ятником полтавській галушці. А оскільки присутні фактично перебували в гостях у батька нової української літератури й неперевершеного знавця наших національних наїдків та напоїв Івана Котляревського, то розпочали фестиваль із фрагмента з вистави за його п’єсою «Наталка Полтавка» у виконанні артистів театру імені М. Гоголя. Зрештою, того дня своєрідною величезною сценою для кількох тисяч виконавців став увесь майдан.
За допомогою співаків, музик, танцюристів, фольклорних колективів, народних майстрів і численних представників кулінарного цеху кожен міг приєднатися до розваг на будь-який смак та гаманець. І, звісно, поласувати справжніми полтавськими галушками та іншою смакотою. Чимало знайшлося охочих навчитися їх ліпити під час влаштованого організаторами майстер-класу.
До речі, чи не найдовша черга вишикувалася за галушками від знаної не лише у Полтаві волонтерської громадської організації «Команда небайдужих». Невтомні волонтерки готували брендову страву просто на майдані, пропонуючи її біля скриньки для пожертв на підтримку захисників України. Тож навіть під час розваг і веселощів полтавці не забували про тих, хто береже їхній спокій та, власне, дає можливість розважатися і веселитися.
На фестивалі за традицією згадали й живих носіїв згаданого полтавського бренда: люди з прізвищем Галушка отримали спеціальні відзнаки. Цього разу справді вагомою стала міжнародна складова яскравого дійства. Не лише тому, що полтавську галушку на сцені мовою танцю славили представники Китаю та Канади, а свої національні страви пропонували скуштувати й повпреди інших країн. Уперше просто під час «галушчиних іменин» часточкою цього свята можна було поділитися з друзями та знайомими у будь-якому куточку світу.
Про це разом із його організаторами подбали поштовики. Спеціально до свята було випущено тематичний конверт із зображенням полтавської галушки та колоритних її прихильників (художниця Олеся Варкач). На сцені під бурхливі оплески присутніх спеціальним штемпелем, який діяв тільки один день, той конверт погасили секретар міськради Оксана Деркач, керівник Полтавської дирекції «Укрпошти» Андрій Рижов та ініціаторка проведення фестивалю Лариса Семеняга.
Згодом усі охочі поспішили до столика «Укрпошти», щоб придбати такі конверти, позначити їх згаданим штемпелем і, написавши свої побажання далеким і близьким друзям, одразу кинути їх у поштову скриньку. Тож полтавська галушка вже вирушила у світи.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото автора.