Підготуватися до ЗНО без репетиторів цілком реально, стверджує директор столичного навчально-виховного комплексу (НВК) «Ерудит» Олександр Перехейда (на знімку).

 

Його учні щороку показують високі результати фактично з усіх дисциплін. Навіть з біології чи математики, на яку в 11-му класі у школі з поглибленим вивченням іноземних мов відведено стандартні чотири години на тиждень. У складеному за результатами ЗНО рейтингу загальноосвітніх шкіл «Ерудит» посідає 35-те місце в Україні та 17-те у Києві.

 

Зі школярами спілкується вчитель біології, 
завуч з навчально-виховної роботи Алла Рись.

 

Майже рік тому, 1 вересня, тут відсвяткували входини. Ця школа у Солом’янському районі мала всі шанси перетворитися на довгобуд — у 2009 році роботи було припинено через брак фінансування. І тільки у 2016-му місто виділило кошти на добудову закладу. Його відкривали за участю Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та київського міського голови Володимира Кличка.

 

 

Щоранку юних ерудитів зустрічає інша знаменитість — архістратиг Михаїл. Його зображення з’являється на електронному годиннику, встановленому на даху школи. Тут справді цінують час і змалечку привчають дітей до пунктуальності.
За проектом заклад розрахований на — 720 учнів. Нині їх 500.
НВК — це школа повного дня, в якій діти перебувають до вечора. Після уроків йдуть на безплатні гуртки різного спрямування, зокрема й предметні, які допомагають засвоювати матеріал і готуватися до іспитів. «Крім того, в школі створено консультаційні пункти, де вчителі щодня за розкладом дають дітям поради щодо ЗНО», — розповідає директор. Тож роботи репетиторам місцеві ерудити не обіцяють.
«Немає дітей нездібних, треба лише зацікавити їх шкільною наукою», — пояснює директор.
Під його орудою педагогічний колектив закладу фактично в незмінному складі працює майже 20 років. Раніше школярі займалися в приміщенні колишнього дитсадка. «Свого часу ми створили гімназію «Ерудит», де діти навчалися з 5 по 11 клас, — розповідає Олександр Перехейда. — Тепер маємо статус НВК. Планували об’єднати у своєму складі садок, початкову школу та гімназію. Проте згідно з новим Законом «Про освіту» закладів з такою назвою і структурою не буде. Тож від садка доведеться відмовитися. Все решта залишиться. Цього навчального року ми вдруге наберемо першачків».
Тут готові працювати за стандартами Нової української школи і знають, яким саме має бути модернізований освітній простір. «Ми обладнали ігрову кімнату, де є дитяча література, настільні ігри, набори для творчості, конструктори, відповідні меблі, килимки. На результат працюють навіть графіті на стіні: до першого класу запрошує допитлива жирафа, що мізкує над простим математичним прикладом...» — розповідає завуч з навчально-виховної роботи Алла Рись.
Першокласникам не задаватимуть домашніх завдань і не ставитимуть оцінок, а саму програму спростять. Оцінювання розпочнеться з другого класу, але поступово, починаючи з кількох предметів. Зміняться й вимоги до молодших школярів. Більше не каратимуть за плями і «нерозбірливі каракулі» у зошитах. «Зняли вимоги щодо перевірки техніки читання, бо тепер головне, щоб діти взагалі читали і розуміли викладене», — додає завуч молодших класів Оксана Охріменко. Уроки триватимуть по 35 хвилин, і в цей час не обов’язково нерухомо сидіти за партами. Заняття можна проводити і сидячи на килимку, і граючись на подвір’ї.
«Ерудит» — школа з поглибленим вивченням англійської мови, до якої в 5-му класі додається ще одна іноземна — німецька або французька. «Та першачки профільний предмет вивчатимуть за стандартною програмою і звичайними підручниками, щоб різні за підготовкою малюки мали однакові шанси опанувати складну науку і не відчували втоми від перевантаження. Поглиблене вивчення розпочнеться лише у 5-му класі», — розповідає викладач англійської мови, голова методоб’єднання вчителів іноземних мов Яніна Камінська-Клецкова.
Збереженню здоров’я старших школярів сприяє не так трикімнатний медпункт, якому може позаздрити будь-яка поліклініка, як добре обладнаний спортзал. Тут можна відчути себе і футболістом, і альпіністом — підкорити скеледром. Окремо в школі обладнали тренажерний зал, де діти можуть займатися після уроків. У теплу пору року фізкультуру проводять на двох відкритих спортмайданчиках.
У дворі школи ми побачили й дещо незвичне — міні-світлофори. Це для того, щоб найменші учні вчилися безпечно переходити дорогу.
«Ми дещо змінили запропонований проектантами проект. Продумали деталі. Щоб розвести потоки молодших і старших учнів, щоб зручно розташувати усі приміщення — від роздягалень до майстерень, — розповідає Алла Рись. — Доки його доопрацьовували, наш директор просто жив на роботі. Зате тепер кожна дитина може похизуватися своєю персональною шафкою для одягу. А замість запроектованих чотирьох лінгафонних кабінетів маємо 13. Усі вони обладнані за рахунок міського бюджету».
Нова школа передбачає партнерство між дітьми, батьками та вчителями. У НВК «Ерудит» мами й тата можуть впливати на всі важливі процеси, зокрема, визначати кількість та спрямування гуртків чи екскурсій, перевіряти якість шкільних обідів та коригувати меню. Вчителі проходять своєрідну «громадську атестацію» на розширеному засіданні батьківського комітету, де відбувається творчий звіт педагогічного колективу.
Дитина має відчувати себе не «суб’єктом виховання», а особистістю, думка якої важлива для дорослих. Завдяки такій філософії цього року школа отримала ще двох лауреатів і дипломантів: одинадцятикласник Олександр Ігнатенко здобув друге місце на Всеукраїнській олімпіаді з історії (на четвертому етапі), а його ровесник Дмитро Кириченко став одним із переможців всеукраїнського етапу конкурсу-захисту робіт Малої академії наук у секції літературна творчість (теж друге місце).
«Наші випускники легко вступають на престижні спеціальності до найавторитетніших вишів країни — Києво-Могилянської академії, КНУ імені Тараса Шевченка, КНЕУ імені Вадима Гетьмана, до Національного медичного університету імені Богомольця. Торік із 27 випускників НВК семеро потрапили на бюджет, — підсумовує директор. — Та головне — що вони знаходять себе у майбутній професії і взагалі у житті».

Анна СМІЛЯНСЬКА.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.