Інвестиції у спорт

 

За подаровані футбольні м’ячі
дякують молоді спортсмени. 

 

Засновник першого в Україні
недержавного Центру олімпійських видів спорту
Андрій Путілов.

 

Сталося! Перший в Україні недержавний Центр олімпійських видів спорту відкрили на базі оздоровчого комплексу «Прибережний», що в курортному селищі Лазурне на Херсонщині. Тепер тут є і універсальний ігровий майданчик, і татамі для занять тхеквондо, самбо та карате, і стадіон площею вісім тисяч квадратних метрів із футбольним полем, де замість трави — найсучасніше штучне покриття. Облаштовувати його спеціально запросили бригаду фахівців з Польщі! І найголовніше: з бюджету на все це не витратили жодної копійки. Гроші вклав особисто голова правління Херсонського механічного заводу, депутат облради Андрій Путілов. Він узяв на себе не тільки фінансування, а й частку фінансового ризику: адже для завершення будівництва центру довелося брати кредит у банку, аби не «вимивати» кошти з виробництва.
— Ідею я підгледів у Нідерландах, де перебував у діловій поїздці. Там немає ані державних, ані комунальних стадіонів — їх будують бізнесмени, і такі об’єкти мають непогані комерційні перспективи. В Україні треба переймати цей досвід ширше, утверджуючи соціальне партнерство влади і бізнесу, адже наша держава є не дуже ефективним власником, — зазначив на церемонії відкриття Центру олімпійських видів спорту Андрій Путілов.

«Бізнес працює, держава створює умови»

До ініціативи херсонського бізнесмена уважно приглядаються у вищих ешелонах влади. Недарма на відкриття першої черги Центру олімпійських видів спорту до Лазурного прибула представницька делегація — віце-прем’єр Павло Розенко, група народних депутатів України, посадовці Мінмолодьспорту та Мінінфраструктури України, почесні гості з національних федерацій футболу та легкої атлетики.
— Створення недержавного Центру олімпійських видів спорту — знакова подія для України. Його засновник не став чекати грошей з бюджету, а сам знайшов можливість реалізувати проект, важливий для суспільства та здоров’я нації. А це означає: у державно-приватного партнерства є перспектива, — наголосив Павло Розенко. — Якщо коротко: бізнес працює, держава створює для цього умови.
— Хтось думає, що кордони — суто географічне поняття. Але в ХХІ сторіччі кордони проходять не тільки по землі, а й через душі наших дітей. Коли влада і бізнес заради них об’єднуються, це означає, що ми розширюємо кордони, і не просто будуємо спортивний комплекс, а закладаємо наріжний камінь у майбутнє, — образно висловився народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олександр Співаковський.

«Іспит» для футбольного поля

На відкриття центру гості приїхали не з порожніми руками. Від Федерації футболу України юним спортсменам презентували 160 новеньких футбольних м’ячів. Їх одразу ж використали за призначенням: на новому стадіоні відбувся перший у його історії матч між командами селища Лазурного та «Прибережного». У ньому, як то кажуть, перемогла дружба. Поле зі штучним покриттям того ж дня випробували на міцність понад сімсот молодих спортсменів. Тут вправлялися у майстерності бійці тхеквондо з Києва, демонстрували танцювальні номери юні артисти з Київщини, Львівщини, Полтавщини та Херсонщини. І треба визнати, що влаштований ними іспит поле витримало з честю. Втім, попереду в нього таких іспитів ще чимало: адже після сертифікації Центр олімпійських видів спорту регулярно прийматиме престижні турніри (кілька заявок уже розглядаються). А ще він стане однією з тренувальних баз, де готуватиметься до наступної Олімпіади у Токіо збірна українських легкоатлетів.
І завдяки цьому ми закриємо ще одну прогалину: після окупації Криму український спорт втратив чимало таких тренувальних баз, і для підтримання спортивної форми наші чемпіони змушені виїжджати за кордон — від Туреччини до Словаччини. Такі поїздки дорогі, і до того ж за іноземну гостинність треба розраховуватися твердою валютою. А недержавний Центр олімпійських видів спорту під боком і його послуги значно доступніші.

До фінішу ще далеко

Стадіон, ігровий майданчик і татамі — тільки початок. Друга черга будівництва у «Прибережному» — це бігові доріжки, майданчики для стрибків і багато іншого. Директор оздоровчого комплексу «Прибережний» Ігор Панфьоров каже, що проекту до фінішу ще далеко. У планах — зведення двох житлових корпусів для спортсменів на 200—250 місць на додачу до нинішніх 700. Окрім усіх зручностей, корпуси обладнають ще й системами кондиціонування, які працюватимуть не тільки на охолодження влітку, а й на обігрів на початку весни й восени. Отже, тренувальний сезон і час роботи оздоровниці триватиме не з травня до вересня, а з квітня до кінця жовтня. А це і додаткові робочі місця, і збільшення доходів. Відтак, можна лише побажати Центру олімпійських видів спорту у «Прибережному» процвітання, а його гостям-спортсменам — блискучих перемог.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Фото автора.
Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.

Херсонська область.

 

ФАКТ

На будівництво спортивного ядра Центру олімпійських видів спорту пішло 5000 тонн щебеню, 120 тонн піску та 112 тонн гумової крихти.