Кількість зарубіжних студентів, які навчаються в Україні, щороку зростає. Про це повідомила директор ДП «Український державний центр міжнародної освіти» профільного міністерства Олена Шаповалова на III Міжнародній конференції «Діалог культур у Європейському освітньому просторі», що відбулася в Київському національному університеті технологій та дизайну.

Цей університет — один із лідерів за зростанням кількості зарубіжних абітурієнтів. І не випадково. Адже КНУТД входить до ТОП-100 кращих дизайнерських шкіл світу. Випускники університету затребувані на ринку праці всіх континентів. А це, зазначила Олена Шаповалова, — найкраща характеристика роботи колективу КНУТД.
Ректор КНУТД академік НАПН України Іван Грищенко зазначив, що за останні роки кількість зарубіжних студентів зросла вдвічі. Загалом КНУТД уже закінчили понад дві тисячі молодих спеціалістів із 71 країни. Нині ж підписано угоду про відкриття в КНР Китайсько-українського інженерного коледжу, де викладатимуть працівники КНУТД. У цьому велика заслуга завкафедри іноземних мов Юлії Бондарчук.
Представники зарубіжних країн щиро дякували українським педагогам за якісну освіту.
В Україні студенти з різних держав здобувають не лише фах, а й знайомляться з чудовою країною і прекрасними людьми, — відзначила президент Спілки азербайджанської молоді в Україні Ільгама Аллахвардієва. — Випускники все життя пам’ятатимуть Україну, яка відкрила їм шлях у майбутнє.
Свого часу Міністерство освіти і науки проводило творчий конкурс серед зарубіжних студентів на тему «Що я думаю про Україну». Його переможцем стала третьокурсниця КНУТД Захра Мелікзаде. На міжнародній конференції їй вручили заслужену відзнаку.
Ректор Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка професор Богдан Буяк зазначив, що прибув у КНУТД за досвідом роботи з іноземними студентами. Розширенню міжнародного співробітництва сприятимуть академічні обміни. Зокрема, президент культурно-освітнього центру в Польщі Мирослава Томецка запросила студентів КНУТД на літнє стажування.
Обмін досвідом, плани на майбутнє учасники конференцій обговорили на секційних заняттях. І всі були єдині в тому, що діалог культур у Європейському освітньому просторі сприяє не лише становленню і розвитку молоді, а й наведенню дружніх мостів між державами.

Микола ПЕТРУШЕНКО.
Фото надано автором.