Ранкове засідання 
4 липня

Верховна Рада в першому читанні підтримала проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання смертності на дорогах» (№ 7064) за авторством лідера Радикальної партії Олега
Ляшка та його колеги Ігоря Мосійчука. «За» проголосували 240 народних депутатів.
Представляючи проект, Олег Ляшко зауважив, що документ встановлює драконівську відповідальність за пияцтво за кермом. «Минулого року в Україні з вини п’яних водіїв сталося майже шість тисяч аварій. Загинули на дорогах 3,5 тисячі українців. Половина смертей — на совісті п’яних водіїв», — наголосив він.
«П’яний водій — це вбивця. Він повинен твердо знати: якщо він напідпитку сідає за кермо, йому буде одна дорога — в тюрму. Ми пропонуємо: якщо водія зловили п’яним за кермом — на все життя позбавлення прав і п’ять років тюрми. Коли п’яний за кермом вчинив ДТП із жертвами — на все життя позбавлення прав і мінімум 15 років тюрми», — констатував О. Ляшко.

 

Володимир Литвин, Віктор Король.

 

Олександра Кужель.

 

Вадим Івченко, Сергій Рибалка.

 

Підтримуючи в цілому проект закону радикалів, дехто з депутатів усе ж наголошував, що такої жорсткої міри покарання законодавство не передбачає навіть за скоєння тяжких злочинів. І що поки немає довіри до судів і поліції, вони не вірять у дію такого закону, адже порушники просто відкупляться, лише суми стануть значно більшими.
Леонід Ємець («Народний фронт») зауважив, що люди, які обрали чарку перед людським життям, мають бути жорстко покарані, і позбавлення їх прав — дуже гуманний спосіб покарання. Підтримуючи ідею радикалів, він водночас закликав колег підтримати і проект його політсили, який, зокрема, стосується врегулювання питання щодо проїзду на червоне світло. 
Позафракційний Олег Мусій запропонував передбачити в законопроекті медичну складову, адже, на його думку, люди, які вживають за кермом, — хворі люди, і їх потрібно лікувати. «Ми ж не можемо хворих людей тримати в тюрмі вічно, маємо їх лікувати», — сказав він та запропонував під час доопрацювання документа до другого читання передбачити, зокрема, що водії, спіймані за кермом напідпитку, проходитимуть обов’язкову реабілітацію, як це відбувається в інших країнах.
Перенісши розгляд питань ратифікації, Верховна Рада зосередилася на обговоренні в другому читанні проекту Закону «Про внесення змін до Митного кодексу та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України» (№ 7010). Остаточне голосування за проект відбудеться в четвер.
Водночас Альона Бабак («Самопоміч»), виступаючи від імені двох фракцій, торкнулася ситуації зі встановленням будинкових, а не поквартирних лічильників газу. Звертаючись до уряду, А. Бабак закликала Кабмін негайно зробити розрахунок державної програми встановлення квартирних засобів обліку газу для споживачів, які одержують субсидію. Адже ціна на лічильники коливається в різних містах від 2,5 до 5 тис. гривень.
Відразу декілька народних депутатів — Олександр Вілкул (Опоблок), Михайло Бондар (НФ) та Ігор Гузь (НФ) — порушили проблему заборгованості із заробітної плати перед шахтарями. Зокрема, Михайло Бондар зауважив, що законопроект, який має вирішити це питання (№ 8362), повинен розглянути профільний комітет, і висловив сподівання, що рішення щодо нього депутати зможуть ухвалити вже в четвер. Щоб переконати депутатів підтримати проект, шахтарі цього дня знову прийдуть під стіни парламенту. А Ігор Гузь закликав профільного міністра Ігоря Насалика не «ховатися», а поїхати на Волинь, зустрітися із шахтарями.
Із днем народження цього дня вітали народних депутатів Олександру Кужель («Батьківщина») та Дмитра Лубінця (БПП).

Оприлюднено прізвища 23 росіян, яких ми готові передати Кремлю задля звільнення наших громадян

На початку ранкового засідання із заявою виступила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. «Дедалі тривожніша інформація находить із Російської Федерації щодо політв’язнів Кремля. Позавчора стало відомо, що жорстоко побили молодого хлопця Павла Гриба під час його етапування до Ростова-на-Дону. Нещодавно в психлікарні в Магнітогорську знайшли Станіслава Клиха, який оголосив на знак солідарності з Олегом Сенцовим голодування. Понад 50 днів голодує Олег Сенцов і його не показують ані українським консулам, ані омбудсмену, ані світові, тому в нас є всі підстави думати, що стан його здоров’я значно погіршився, або, що його годують сумішами незрозумілого характеру. Так само є дуже тривожна інформація щодо знущань над нашим кримчанином Володимиром Балухом, якого тримають у тюрмі в окупованому Криму», — наголосила І. Геращенко.
Нагадавши, що минулого тижня під час сесії Парламентської асамблеї Ради Європи була прийнята важлива резолюція, в якій міститься заклик до РФ звільнити в’язнів Кремля, а також точний перелік прізвищ політв’язнів, яких утримують у Росії та на окупованих територіях. «Там ідеться про повну відповідальність Росії за знущання над українцями», — сказала політик. Водночас вона повідомила, що наступного тижня в Берліні відбудеться важлива сесія ПА ОБСЄ. З огляду на це, Перший заступник глави парламенту закликала депутатів ухвалити Заяву Верховної Ради до наших партнерів у Парламентській асамблеї, «щоб і вони підтримали заклик до РФ, тим більше, що росіяни будуть на цій сесії, з вимогою негайно звільнити бранців Кремля».
Перший заступник глави парламенту нагадала також, що оприлюднено прізвища 23 росіян, яких ми готові передати Кремлю задля звільнення наших громадян. «Цей список неодноразово передавався і Гризлову в Мінську, і в рамках Нормандського формату Лаврову, іншим представникам Кремля, але не маємо жодної відповіді. Тому напередодні саміту Україна — ЄС, зустрічі Трампа і Путіна, ми апелюємо до наших міжнародних партнерів, щоб питання безпеки, звільнення заручників, гуманітарне питання були ключовими під час високих зустрічей у Брюсселі у рамках саміту Україна — ЄС та під час зустрічі Путіна й Трампа», — додала І. Геращенко.

Олена ГОРБУНОВА.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ДОВІДКОВО

Проект закону передбачає, зокрема, зміни до Кримінального кодексу України: «Діяння, передбачені частинами другою та третьою статті 286, вчинені особою, що перебувала у стані алкогольного сп’яніння або у стані, викликаному вживанням наркотичних або інших одурманюючих засобів, — караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк десять років.
Особа, яка позбавлена права керувати транспортним засобом за діяння, передбачене частиною першою цієї статті, не маючи права на керування транспортним засобом керувала ним, — карається позбавленням волі на строк п’ять років з позбавленням права керувати транспортними засобами».