Постанова 
Верховної Ради України
Про Звернення Верховної Ради України
до інституцій Європейського Союзу 
щодо поглиблення співробітництва 
між Україною та Європейським Союзом

Верховна Рада України постановляє:
1. Затвердити Звернення Верховної Ради України до інституцій Європейського Союзу щодо поглиблення співробітництва між Україною та Європейським Союзом (додається).
2. Доручити Голові Верховної Ради України невідкладно направити текст Звернення до Європейського Парламенту, Європейської Ради, Європейської Комісії.
3. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України А. ПАРУБІЙ.

м. Київ, 5 липня 2018 року.
№ 2490-VIII.

ЗВЕРНЕННЯ 
Верховної Ради України 
до інституцій Європейського Союзу
щодо поглиблення співробітництва
між Україною та Європейським Союзом

Верховна Рада України підтверджує свою відданість спільним європейським політичним та правовим цінностям, принципам вільної ринкової економіки, верховенства права, належного врядування та сталого розвитку.
Європейський вибір України був виборений ціною життів українців під час Революції Гідності. Його щодня продовжують відстоювати захисники держави у боротьбі за територіальну цілісність та суверенітет України.
Україна високо цінує постійну підтримку Європейського Союзу у найважчі часи її історії, зокрема у період здійснення збройної агресії Російської Федерації та окупації Кримського півострова у 2014 році.
Наголошуємо на важливості збереження обмежувальних заходів, прийнятих Європейським Союзом безпосередньо після анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, тимчасової окупації українського Донбасу, а також важливості підтримки міжнародних зусиль, спрямованих на мирне врегулювання конфлікту на основі Мінських домовленостей (Мінський протокол від 5 вересня 2014 року та Мінський меморандум від 19 вересня 2014 року), у тому числі у Нормандському форматі.
Закликаємо посилити міжнародний тиск на Російську Федерацію щодо негайного та безумовного звільнення всіх незаконно утримуваних на території Російської Федерації громадян України, які протиправно ув’язнені з політичних мотивів, негайного звільнення заручників, які утримуються на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, а також Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.
Наголошуємо на необхідності подальшого тиску на Російську Федерацію для надання її згоди в Раді Безпеки ООН на розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі, насамперед уздовж українсько-російського державного кордону.
Початок дії Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, в частині функціонування всеохоплюючої та поглибленої зони вільної торгівлі у 2016 році та набуття нею чинності у повному обсязі 1 вересня 2017 року не лише суттєво збільшують обсяги торгівлі, що робить Європейський Союз найбільшим торговельним партнером України, а й значною мірою сприяють адаптації законодавства України до правових норм Європейського Союзу. Автономні торговельні преференції, надані Європейським Союзом для України, та приєднання України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження сприяли кращій ефективності українських експортерів на ринку Європейського Союзу.
Усвідомлюючи спільну відповідальність та високо цінуючи європейський вибір Українського народу, Парламент та Уряд України забезпечують реалізацію цілісної євроінтеграційної політики, у тому числі щодо виконання Україною зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію.
Попри численні виклики та загрози ухвалені українським парламентом закони та узгодження парламентсько-урядової дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію забезпечили значний поступ України у наближенні національного законодавства до законодавства Європейського Союзу, впровадивши зміни у всі сфери суспільного життя на основі зобов’язань, закріплених в Угоді про асоціацію.
Парламент України закликає інституції Європейського Союзу сприяти максимальному використанню можливостей інтеграції України до внутрішнього ринку Європейського Союзу у сферах, які становлять спільний інтерес та охоплюються Угодою про асоціацію.
Верховна Рада України визнає необхідність формування спільного бачення шляхів інтеграції України до Єдиного цифрового ринку Європейського Союзу, посилення співробітництва у митній сфері та енергетиці.
Верховна Рада України наголошує на необхідності формування стратегічного підходу до співробітництва між Україною та Європейським Союзом у енергетичній сфері на основі принципів солідарності та довіри.
Очікуємо від Європейського Союзу підтвердження стратегічної ролі України як держави-транзитера для постачання газу до Європейського Союзу, що має ключове значення для обох сторін, а також вжиття заходів для унеможливлення будівництва політично вмотивованого проекту транзитного газопроводу «Північний потік-2», який загрожує енергетичній безпеці України та всієї Європи.
Парламент України підтримує практичні підходи органів виконавчої влади України щодо поглиблення секторальної інтеграції з Європейським Союзом та висловлює сподівання, що європейські інституції якнайшвидше розглянуть та ухвалять відповідні рішення органів асоціації у сферах, зазначених вище, включаючи питання формування оновленого порядку денного співробітництва між Україною та Європейським Союзом у сферах юстиції, свободи та безпеки.
Ми відзначаємо підтримку та внесок Європейського Союзу, спрямовані на впровадження системних реформ в Україні, які ґрунтуються на принципах стабільності, дієвості демократичних інституцій, верховенства права та поваги до прав людини.
Вітаємо рішення інституцій Європейського Союзу щодо надання Україні додаткової макрофінансової допомоги шляхом схвалення четвертої програми макрофінансової допомоги в розмірі 1 млрд євро, яка має сприяти задоволенню зовнішніх фінансових потреб держави та підтримці реформування.
Також закликаємо Європейський Союз спільно з іншими міжнародними донорами розробити нову комплексну стратегію підтримки України на основі ідей, закладених у концепцію Європейського Плану для України.