Цього року випускники закладів середньої освіти, які проживають на тимчасово не підконтрольній українській владі території Луганщини, зможуть отримувати робітничі спеціальності дистанційно.
У прифронтовому Попаснянському районі на базі Золотівського професійного ліцею з початку нового навчального року реалізовуватимуть експеримент всеукраїнського рівня щодо забезпечення доступу до якісної професійної освіти учнів з непідконтрольних територій та лінії зіткнення. Теоретичну складову вони опановуватимуть за допомогою дистанційної форми навчання, а практичні навички здобуватимуть очно, під час виробничої практики. Для цього спеціально розроблено електронні підручники і посібники, засоби діагностування досягнень учнів, контрольні вимірювання тощо. Золотівський ліцей уже готовий до прийому таких абітурієнтів.
За словами голови Асоціації освітян Луганщини, директора Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти в області Володимира Артюшенка, профтехосвіта регіону сьогодні переживає реформування, і цей процес позитивно впливає на підвищення її якості. Так, з передачею фінансування закладів професійно-технічної освіти на регіональний рівень помітно покращується їхня матеріально-технічна база: проводяться ремонти, закуповується нове навчальне устаткування тощо.
В області успішно впроваджується та розширюється дуальна форма навчання, тобто поєднання теорії та практики у співвідношенні 30% до 70%. Так, 1—2 тижні учні перебувають у навчальному закладі на «теорії», а 7—8 тижнів — на підприємстві, опановуючи практичні навички на робочому місці. В 2017—2018 навчальному році цю форму навчання з професії «Кухар» запроваджено у Сєверодонецькому вищому професійному училищі  
№92. Підприємства, що підтримали таку форму освіти, у минулому навчальному році передали на баланс ПТНЗ устаткування на суму 15 тис. грн, а учні під час виробничої практики заробили 16,5 тис. грн. За результатами такої співпраці викладачі зафіксували підвищення рівня досягнень учнів на 35%.
Як зазначив Володимир Артюшенко, наступного навчального року цей експеримент буде поширено ще в шести закладах області, буде додано ще п’ять професій. «Ми тісно співпрацюємо з центром зайнятості, аналізуємо ринок праці та намагаємося відповідати його запитам, — наголосив він. — Нині, наприклад, проходять ліцензування ті професії, які раніше не були представлені в регіоні, але користуються попитом у роботодавців. Це чотири професії державного значення — тістороб, живописець, токар, верстатник широкого профілю, а також ще одинадцять нових для області, серед яких — коваль ручного кування, оформлювач вітрин, приміщень та будівель, робітник фермерського господарства, радіотелефоніст, пожежник-рятувальник та інші. Тобто сьогодні роботодавець диктує навчальному закладу, які професії йому потрібні».
Директор департаменту освіти і науки ОДА Юрій Стецюк звертає увагу на особливості вступу для абітурієнтів з окремих районів області. Випускники з тимчасово не підконтрольних територій Луганщини, які успішно склали зовнішнє незалежне оцінювання, мають змогу вступати до будь-яких навчальних закладів. А ті, хто не має документа про повну загальну середню освіту українського зразка, можуть навчатися в закладах професійно-технічної або вищої освіти області за підтримки освітніх центрів «Донбас-Україна». Для цього необхідно звернутися до одного з дев’яти освітніх центрів, розташованих на території області, скласти обов’язкові іспити з української мови та історії України й отримати український атестат.

Луганська область.