У Сєверодонецьку стартував міжнародний проект, який уже назвали унікальним. Понад сто учасників з України, Німеччини, Білорусі, Польщі, Литви та Вірменії беруть участь у постановці опери «Дон Жуан», прем’єра якої відбудеться в місті 28 і 30 серпня.

На знімку: керівник проекту Петер Шварц (крайній праворуч) спілкується з директором Луганського обласного академічного українського муздрамтеатру Сергієм Дорофеєвим та директором Луганської обласної філармонії Ігорем Шаповаловим.
 

Ідея цього масштабного проекту належить голові Луганської ОДА Юрію Гарбузу. Це одна з його ініціатив, головною метою яких є досягнення миру та порозуміння між жителями області по обидва береги Сіверського Дінця. «Я дуже сподіваюся, що за допомогою універсальної мови музики, класики оперного мистецтва, ентузіазму всіх учасників проекту ми зруйнуємо стіни непорозумінь та всі бар’єри на шляху до миру і єдності!» — сказав Юрій Гарбуз на зустрічі з творчою групою, частина якої вже прибула до Сєверодонецька і розпочала репетиції. Він подякував організаторам і партнерам проекту, музикантам та постановникам, які не побоялися приїхати на Луганщину, де тривають бойові дії, аби відкрити її не лише для себе, а й для світу.
У відповідь генеральний консул ФРН в Донецьку Вольфґанґ Мьоссінґер зазначив, що музика Моцарта — універсальна, бо має надзвичайну властивість об’єднувати людей. Саме тому проект «Музику чути крізь стіни» є одним із тих, що найточніше відображають ідею Міністерства закордонних справ Німеччини щодо розширення співробітництва з громадянським суспільством у країнах східного партнерства. Отже, пан Вольфґанґ Мьоссінґер засвідчив підтримку України з боку Німеччини у справі відновлення миру, соціально-економічного розвитку та в гуманітарній сфері. А керівник проекту Петер Шварц зазначив, що «Музику чути крізь стіни» — це міжнародний, міжкультурний та мультимовний проект, що передбачає тісну співпрацю всіх учасників. Його реалізація допоможе показати Луганську область жителям Німеччини, де більшість людей багато чули про події на Донбасі, та не мають уявлення про реальність. Музика, за словами пана Шварца, здатна подолати ментальні бар’єри, щоб відновити довіру між людьми.
Крім закордонних, у постановці опери «Дон Жуан» беруть участь артисти та музиканти Луганського обласного академічного українського муздрамтеатру й обласної філармонії. Проект реалізується лише за кілька десятків кілометрів від війни.
Головні партнери: Луганська обласна державна адміністрація, Програма розвитку ООН, Асоціація «Український культурний простір Луганщини», Сєверодонецький коледж культури і мистецтв імені 
С. Прокоф’єва, Гете-Інститут у Києві, MitOst e.V. (Берлін), Генеральне консульство Німеччини в Донецьку (офіс у Дніпрі), USAID Україна, Konrad-Adenauer-Stiftung e.V. Україна, Європейський коледж Liberal Arts у Білорусі.
Проект фінансується Міністерством закордонних справ Німеччини, Фондом ZEIT, культурним фондом Allianz і Міністерством науки, досліджень і мистецтв федеральної землі Баден-Вюртемберг (Німеччина).

Павло ВОРОНЦОВ.
Фото автора.

Луганська область.