У комітетах Верховної Ради

Члени Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки ознайомилися з роботою вуглевидобувних держпідприємств та умовами праці шахтарів на Львівщині. Так, перший заступник голови комітету Олександр Домбровський та голова підкомітету з питань вугільної промисловості Михайло Бондар у рамках робочого візиту відвідали державне підприємство «Львіввугілля». Народні депутати спустилися у вибої шахти «Межирічанська» у місті Червоноград Львівської області.

Перший заступник голови Комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський (праворуч) та голова підкомітету з питань вугільної промисловості Михайло Бондар у шахті «Межирічанська».

Фото зі сторінки Олександра Домбровського у Фейсбуці.

Парламентарії також провели зустріч із тимчасово в. о. генерального директора ДП «Львіввугілля» Олегом Акімовим, керівниками шахт та лідерами профспілок. На зібранні обговорили основні проблеми та виклики, що стоять перед підприємством та вугільною галуззю загалом, а також перспективні напрями їх розв’язання.

«Важливою частиною нашої поїздки стало безпосереднє знайомство з роботою шахти на всіх її виробничих майданчиках, — поділився своїми враженнями під час візиту О. Домбровський. — Нам, народним депутатам, дуже важливо розуміти, який шлях шахтарі проходять до робочого місця, які в них умови праці — власне, якою ціною добувається вугілля для нашого комфорту та енергетичної незалежності України. Надзвичайно приємно спілкуватися з шахтарями безпосередньо на місці їхньої роботи.

Водночас, мушу визнати, що основні фонди нашої вугільної промисловості потребують суттєвої модернізації, а робота підприємств — підвищення продуктивності праці».

«У липні цього року Верховна Рада прийняла за основу та в цілому зміни до закону про державний бюджет на 2018 рік щодо належного фінансового забезпечення державного сектору вугільної галузі № 8362. Відтак, збільшаться видатки для шахтарів. На погашення заборгованості із зарплат та на модернізацію обладнання буде виділено 1,4 мільярда гривень», — наголосив Михайло Бондар.

«Рішення знімає заборгованість із виплати зарплати, але воно — тимчасове, — додав у цьому контексті Олександр Домбровський. — Потрібно розуміти: вугільна галузь потребує інвестицій для модернізації та розвитку, а не просто «грошей для проїдання». Він акцентував на тому, що приклад ефективного господарювання, який демонструє ДП «Львіввугілля» останнім часом, «надихає оптимізмом». За його словами, робляться реальні кроки — вихід на самоокупність, виконання державних завдань із видобутку вугілля, достойні зарплати в гірників з можливістю їх підняття, і головне — близька перспектива прибуткової праці. Для того, щоб усі проблеми підприємства подолати, нині потрібна політична воля та рішення уряду, наголосив парламентарій.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.