Чи вистачає доби, щоб створити родину? Сотні хмельничан уже переконались, що цього цілком достатньо. Принаймні для того, щоб молода пара могла узаконити свої стосунки й отримати офіційний документ. 

Уже понад рік в обласному центрі діє проект «Шлюб за добу». Хоча започаткований він через низку зрозумілих причин був у зонах, наближених до проведення АТО (у Херсоні, Маріуполі та Сєверодонецьку), проте швидко розповсюдився й на великі туристичні міста. Не залишився осторонь такої новації й Хмельницький, де безпосереднім виконавцем проекту стала міська дитяча школа мистецтв. Для молодят вона пропонує проведення церемоній у п’яти локаціях. Одягнути каблучки можна у міській раді, дитячій школі мистецтв та її внутрішньому дворику, виставковій залі дитячої школи образотворчого та декоративно-вжиткового мистецтва або музеї-студії фотомистецтва.
Швидко — не означає спрощено. Кожна пара може замовити церемонію у різних стилях та на будь-який смак. Комусь до вподоби пишні урочистості у весільному вбранні. Хтось дотримується народних звичаїв. А деякі пари не надають значення зовнішнім атрибутам. У будь-якому разі, всі впевнені, що на них чекає довге родинне щастя.
Тим, хто хоче швидко створити сім’ю, потрібно зробити всього три кроки: обрати дату і місце реєстрації, подати відповідну заявку і... вчасно прийти на церемонію. Для тих, хто одружується вперше, перелік необхідних документів мінімальний — паспорт та квитанція про сплату вартості послуг.
Проект виявився настільки популярним, що в максимально скорочені терміни було укладено майже півтисячі шлюбів. Лише за останній місяць офіційно свої стосунки у такий спосіб зафіксували майже півсотні пар. Та досвід свідчить, що найгарячіша весільна пора ще попереду. Зазвичай пік припадає на серпень та вересень.
Щодо того, хто приймає швидкі рішення і робить такі ж швидкі кроки на шляху до сімейного щастя, то тут однозначної відповіді немає. Приміром, наймолодшому нареченому за час існування проекту було лише 18. Наречені були ще молодші. Трьом сімнадцятирічним дівчатам довелось отримувати право на офіційне одруження за рішенням суду.
Але тих, хто прагне так рано стати на весільний рушник, небагато. Молодята, яким було менш як двадцять років, становили лише 5% від загальної кількості пар. Ще третина — це ті, кому від 25 до 30 років. Та майже половина тих — це наречені віком від 30 до 60 літ. Утім, і це не межа. Нині віковими рекордсменами у проекті залишаються 71-річний італієць та 74-річна росіянка, які оформили шлюб з українськими громадянами.
Цікаво, що зі «швидкого» шлюбу сімейне життя розпочинають і ті, хто вже раніше був одружений, і ті, для кого така подія була першою в житті. І тут статистика ділиться майже навпіл.
Проект зацікавив не тільки хмельничан, а й мешканців інших міст та областей: хтось приїздить до Хмельницького за романтикою, а когось приваблює можливість оминути різні бюрократичні перепони.
До речі, саме останнє приваблює іноземних громадян. У своїх новаціях щодо подолання бюрократизму Україна обійшла чимало європейських країн. Кожен четвертий шлюб у рамках пілотного проекту — це шлюб між українськими та іноземними громадянами. Мало того, зареєструвати стосунки могли і ті, хто не є громадянами нашої країни. Загалом штамп про те, що їхня сім’я була створена саме у Хмельницькому за один день, стоїть у документах громадян понад трьох десятків країн! Лише за останній місяць у проекті взяли участь молодята з Туреччини, Білорусі, Німеччини, Ізраїлю, Угорщини, Азербайджану, Китаю, Португалії, США і Росії.
Швидка процедура — далеко не завжди означає спонтанне рішення. Зазвичай пари добре обмірковують своє рішення. А проект лише допомагає їм без зволікань і затримок реалізувати мрії і плани.  Хоча не буває і без прикрощів. За рік дві пари встигли не тільки швидко розписатись, а й так само швидко розлучитись. Однак загалом це доволі низький відсоток, тому побоювання, що спрощений механізм реєстрації значно збільшить кількість розлучень, не підтвердились.
Життя підказує: будувати родину доводиться постійно. Зате зробити перший крок на цьому шляху можна швидко і без затримок.

Ірина КОЗАК.
Фото з архіву міськради.

Хмельницький.