На Сумщині на це запитання відповіли ствердно. У Лебедині вже кілька місяців районна рада зареєстрована за юридичною адресою в селі Калюжне, а райдержадміністрація — в селі Курган.

Проблему розглядали на засіданні колегії облдержадміністрації. Міський голова Лебедина Олександр Бакликов на тому зібранні заявив, що органи влади перевели з міста в район, щоб забрати в Лебедина гроші. Відтак від «телепортації» райради бюджет міста втрачає 200 тисяч гривень на рік, а РДА — півмільйона. Але й це ще не все! Із Лебедина вивели та зареєстрували в селі Михайлівка ще й райлікарню. А це вже значно відчутніші втрати — майже чотири мільйони гривень.
На екрани моніторів вивели світлини приміщень, де тепер юридично розташовуються бюджетні установи Лебединського району. Подекуди вони схожі на сараї, а подекуди — взагалі на руїни. Голова облдержадміністрації Микола Клочко нагадав голові Лебединської райдержадміністрації Віктору Химичу, що на фасадах державних органів влади мають висіти таблички з гербом України.
— Ви хочете, щоб на тих сараях були наші державні символи? — запитав очільник Сумщини. На це голова Лебединської РДА відповів, що «розміщення і місцезнаходження — то зовсім різні поняття».
За словами В. Химича, переводити бюджетоутворюючі структури з міста до району почали після того, як Лебединська міськрада відмовилась фінансувати райлікарню. Тому на будівництво топкової та на зміцнення матеріально-технічної бази медзакладу виділили понад сім мільйонів із районного бюджету. Відтак не можна вважати, що з міста вивели гроші — навпаки, вони всі пішли на об’єкт, який хоч і має районне підпорядкування, але перебуває на території міста, і там обслуговуються жителі Лебедина.
Обізнані люди вважають таке пояснення щодо «рокіровок» із нерухомістю неповним. Бо основна причина — різні політичні вподобання лідерів міста та району. Хоч би там як, а наближаються вибори, й фінансово послабити бюджет противника напередодні важливої кампанії — майже як послабити позиції його політичної сили. Бо виборець не запитуватиме, чому в місті розбиті тротуари чи чому бюджетникам затримують зарплату. Головне — сам факт, а не його причини.
Голова облради Володимир Токар попередив очільників Лебедина та Лебединського району: якщо процес не зупинити, в інших містах та районах також почнуть «перетягувати ковдру». Облрада, наприклад, може перевести на реєстрацію із Сум до Сумського чи інших районів свої комунальні підприємства, і тоді бюджет обласного центру втратить значні кошти.
Минув якийсь час і стало зрозуміло, що в деяких випадках від слів до діла не так уже й далеко. Стало відомо, що управління комунального майна Сумської облради розпочало підготовчу роботу щодо перереєстрації своїх структур не в обласному центрі, а в деяких районах. А все через те, що керівна верхівка Сум належить до «Батьківщини», а області — до Блоку Петра Порошенка. У Лебединському районі виведення бюджетних структур із території міста до села ініціювала нібито «Батьківщина», очолив цей процес впливовий народний депутат, тож в її опонентів чимало підстав помститися.
Справа зайшла так далеко, що питання хотіли винести на сесію Сумської міськради. В останній момент його викреслили з порядку денного, бо сторони нібито домовилися про «перемир’я». Але коментарі посадових осіб не забарилися. Перший заступник міського голови Сум Володимир Войтенко заявив: якщо комунальні підприємства обласної ради переведуть до Сумського чи Краснопільського районів, це буде грубим порушенням чинного законодавства, бо платити податки треба там, де користуєшся створеною за бюджетні кошти інфраструктурою.
Радник міського голови Сум Віктор Волонтирець каже, що нині в обласному центрі — майже сотня комунальних підприємств облради та державних установ. Якщо їх юридично виведуть з території міста, його бюджет втратить до 100 мільйонів гривень податків і зборів. Як потім компенсувати таку недоїмку?
За словами В. Волонтирця, процеси фінансової «децентралізації» почались не лише на Сумщині, а й у деяких інших українських регіонах. В окремих керманичів хочуть відібрати частину фінансових ресурсів та передати сусідам. Ситуацію розглядали на засіданні Асоціації міст України, що відбулось у Києві. Як правило, зазначає В. Волонтирець, загроза позбутися частини бюджету нависла над керівниками тих адміністративно-територіальних одиниць, які належать до опозиційних політичних сил.
На Сумщині конфлікт поки що вгамувався. Згідно з неофіційною інформацією, переведення підприємств та установ «із центру на околиці» загальмував голова облдержадміністрації Микола Клочко, бо чітко усвідомлює його наслідки. Але це не означає, що скриньку Пандори не відчинять ніколи. Зупинка за дріб’язком, який називається політичною доцільністю.
Тож чи такі вже й неправі політики та політологи, котрі вважають: місцеві вибори треба проводити в Україні не за партійно-пропорційною системою, а за звичайно-мажоритарною?

Володимир ЧЕРНОВ.
Фото надано Лебединською міською радою.

Сумська область.