У комітетах Верховної Ради

З травня 2016 року запроваджено автоматизовану систему «Єдине вікно» при митному оформленні товарів. Нещодавно Верховна Рада внесла зміни до Митного кодексу та інших законів, які регулюють діяльність контрольних органів на митниці — законопроект № 7010, який очікує на підпис Президента. Закон передбачає низку суттєвих новацій для підприємців.

«Схвалений закон, зокрема, вносить зміни у Митний кодекс та 34 закони задля спрощення процедур, економії часу та витрат підприємців і, як наслідок, зменшення ризику корупції та підвищення позиції України в економічних рейтингах», — коментує голова підкомітету з питань митної справи та удосконалення Митного кодексу України Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Тетяна Острікова (фракція «Самопоміч») у своєму блозі на партійному сайті.

Парламентарій нагадала, що спілкування з контролерами починається в пункті пропуску через митний кордон, де на імпортний товар очікують митник, прикордонник, так звані суміжники — радіологи, ветеринари, екологи, а також харчовий і фітосанітарний контроль. Однак на пункті пропуску все одно немає жодних лабораторій для проведення хоча б первинних аналізів. «Тож де-факто контроль швидше корупційний і є елементом певного тиску», — стверджує депутат. У пункті пропуску зазвичай перевіряють лише документи і проводять радіологічний контроль за допомогою автоматизованих систем контролю перевищення рівня іонізуючого випромінювання.

«Незважаючи на запроваджене урядом штучне ЄВ, багатьох підприємців змушують приносити паперові копії дозвільних документів чи робити їх скановані копії, — стверджує Т. Острікова. — Щоб змінити це, законопроект № 7010 пропонує принцип: якщо якийсь дозвіл виданий державним органом, він мусить бути в електронній формі у єдиній інформаційній системі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі». Оскільки держава володіє цією інформацією, то підприємець не повинен її щоразу подавати».

«Згідно з ухваленими змінами, в пункті пропуску радіологічний контроль передається прикордонникам, адже автоматизовані системи контролю рівня іонізуючого випромінювання перебувають на балансі саме у них, — пояснила парламентарій. — Тільки в разі спрацювання системи викликається представник екологічної служби. Митники, як і раніше, проводять попередній контроль документів, але вже за базою електронних документів. Після цього імпортер їде на внутрішню митницю. Тобто замість контакту із сімома контролерами на пропускному пункті підприємець спілкується лише з двома: митником і прикордонником. Це велика перемога».

«Для експортерів теж є хороші новини, — додала Т. Острікова. — Раніше вони були зобов’язані проходити різні види контролю незалежно від того, чи вимагається це країною експорту. Обов’язковий контроль скасований. Отже, експортери отримуватимуть ті чи інші сертифікати лише у разі, якщо цього вимагає країна ввезення товарів».

«Система ЄВ працюватиме як своєрідний центр надання адміністративних послуг, — резюмувала депутат. — Суб’єкту ЗЕД не потрібно буде самому бігати по різних органах для збору необхідних документів та їх подальшого пред’явлення в інший державний орган. Уся необхідна інформація буде у єдиному державному порталі».