З умілим управителем мешканці старої «хрущовки» у Вінниці заощаджують не тільки на прибиранні прибудинкової території і під’їздів

«Простір-127» — об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у Вінниці — на прибиранні будинку і прибудинкової території зекономило протягом минулого року майже 40 тисяч гривень. Яким чином?
Голова ОСББ Тетяна Рябухіна розповіла «Голосу України», що досягти такої економії вдалося за рахунок зменшення оплати прибиральниці. За її словами, до створення об’єднання вартість цієї послуги установлював ЖЕК. Контролювати тарифи було непросто. Яку цифру називали, стільки й платили.

На знімку: голова ОСББ «Простір-127» Тетяна Рябухіна: «Знаючий діловий управитель своєю роботою забезпечує економію коштів при обслуговуванні будинку».

Фото автора.

— Після створення ОСББ мали два шляхи вирішення питання надання послуг з обслуговування будинку, — розповідає пані Тетяна. — Або самостійно шукати структури, які б виконували ці функції, або найняти управителя. Вирішили доручити це знаючій людині. Обрали управителя. Людина відповідальна, знаємо її здібності, можливості.

Співрозмовниця каже, що головне завдання управителя — організувати надання мешканцям послуг з обслуговування й утримання будинку. Йдеться про прибирання у під’їздах та прибудинковій території. Управитель уповноважений від нашого імені укладати договори з надавачами послуг, а також контролювати, наскільки якісно вони виконані. «Він виконує функції менеджера, — уточнює співрозмовниця. — Ми б з ними не справилися так успішно, як це робить управитель».

Голова ОСББ навела приклад економії у тій справі, де, здавалося б, економити нема на чому, бо прибиральницям платять небагато. «До створення ОСББ ми щомісяця сплачували за роботу прибиральниці 4 900 гривень, — уточнює Тетяна Рябухіна. — Управитель надає нам цю само послугу за одну тисячу гривень. Менше сплачуємо й за деякі інші послуги».

Цифра у назві ОСББ «Простір-174» означає номер будинку. Це стара «хрущовка», 1961 року забудови. У під’їздах чисто. На стінах фотографії з видами Вінниці 60-х років. У першому під’їзді побачив велике дзеркало. На видному місці номери телефонів служб і організацій з надання сантехнічних послуг, електрика тощо.

— Закон «Про житлово-комунальні послуги» передбачає, що мешканці багатоповерхівок самі обирають форму управління своєю спільною власністю, — каже пані Тетяна. — Одна з них ОСББ, друга — обрання управителя, ним може бути фізична або юридична особа. У нас свій варіант — маємо і ОСББ, і управителя. До речі, названим законом передбачено ще один варіант — призначення управителя органами місцевого самоврядування. Це відбудеться у тому разі, якщо мешканці будинку самостійно не визначаться, в який спосіб мають утримувати будинок.

Вінниця.

ДОВІДКА

У 70 відсотках багатоповерхових будинків Вінниці мешканці доручили управляти своїми багатоповерхівками управителям. У понад 400 будинках ще не визначилися, яку форму управління обрати.