Групу людей з граблями, візками, лопатами, косами та іншим знаряддям застали на «Дитячому» пляжі у Корсуні-Шевченківському. Так років 15—20 тому називали берег Росі у тому місці, де в неї впадає річечка Корсунка. Місце чудове, поряд — джерело з холодною водою, а перейдеш через Корсунку — гранітні камені з шумками, маленькими водоспадами. З часом гирло Корсунки забруднилося. Утворилася навіть чимала коса з мулу й непотребу, змитого з міських вулиць. Місцина заросла очеретом і вербами.

На знімку: «АТОмани» на березі Корсунки.

Відновити «Дитячий» пляж вирішили громадська організація і благодійний фонд «АТОмани». У роки гарячої фази російсько-української війни члени волонтерської спілки активно допомагали українським воїнам боронити суверенітет держави. Тепер до громадської організації приєдналися й демобілізовані з військових підрозділів атовці. Досвід у добровольців, патріотів свого міста вже був. Хлопці власноруч впорядкували острів Зелений, на граніті якого стоїть знаменитий Росич — пам’ятник захисникам Київської Русі, візитівка Корсуня-Шевченківського.
Гуртом викосили зарості трави, переорали, очистили пляж, завезли чистий пісок, прибрали очерет та водорості. Утім, однієї «пляжної» толоки виявилось замало. Через тиждень «АТОмани» знову взялись за роботу. Відновили русло Корсунки, вивезли на берег мул, викопали траншею для стоку води від джерела під горою. Й знову косили траву, бур’яни, серед яких і небезпечні амброзія та борщівник Сосновського. Старший групи Олекса Степаненко додав, що на пляжі встановили урни для сміття, лавочки для відпочивальників, облаштували спортивний майданчик.
Однак для того щоб пляж став зручним для купання, потрібно було вивезти ще чимало мулу. Возиків і лопат для цього замало. Тому активісти за власні кошти наймали техніку.
— Звернулися по допомогу до міської ради, — розповідає один із добровольців-благодійників Євген Шпилько, — але ні підтримки, ні особливого ентузіазму у чиновників не помітили. Кажуть, подайте нам кошторис робіт, то, можливо, гроші виділимо. Прийшли б на місце та й побачили, що потрібно зробити. Вже скільки років місцева влада тільки розмови веде про благоустрій цього місця. А жителі відпочивати хочуть сьогодні.
Слід додати, що небайдужих людей у місті чимало. Саме благодійники облаштували два місця відпочинку на Мартанському ставку, впорядкували «Дівочий» пляж на острові Коцюбинського, пляжі «Тартак» та «Водокачка» тощо. Дедалі більше дорослих і молоді усвідомлюють, що ніхто, крім них самих, не впорядкує мальовничі заплави стрімкої Росі, не відновить красу і милий серцю затишок рідного куточка своєї землі.

Людмила МОРЕНКО, Лідія ЛІСОВА.
Фото Людмили МОРЕНКО.