Найбільш масштабні за роки незалежності держави міжнародні навчання військових льотчиків «Чисте небо-2018» заплановано на осінь нинішнього року.

Хто братиме участь і яка програма тренувань, розповідає керівник прес-центру Повітряних сил, штаб яких дислокується у Вінниці, полковник Роман ЮРЧИЛО (на знімку).

Фото автора.

 

Літаки бойової авіації Повітряних сил України під час навчань.

Фото надано прес-центром Повітряних сил.

 

— Спершу навчання планували як двосторонні, україно-американські, — каже полковник. — Згодом до них вирішили долучитися військові авіатори ще з майже десяти країн НАТО.
За словами співрозмовника, ініціаторами його проведення є два командувачі Повітряних сил — українських генерал-полковник Сергій Дроздов і штату Каліфорнія бригадний генерал Клей Гаррісон. Торік бригадний генерал був у Вінниці. Під час зустрічі з Сергієм Дроздовим згадували спільні навчання «Безхмарне небо-2011». Їх проводили українські і американські льотчики у Миргороді на Полтавщині напередодні футбольного Євро-2012. Спільні тренування отримали високу оцінку. Генерали домовилися про проведення ще одного такого заходу.
Американці прилетять на двох типах літаків — бойових і транспортних, — продовжує Роман Юрчило. — У Вінниці, на аеродромі авіаційної бригади, базуватиметься транспортна авіація. Для бойових літаків обрано аеродром у Старокостянтинові Хмельницької області. Льотчики відпрацьовуватимуть дії з авіаційного прикриття, десантування особового складу і вантажів, супроводу операцій з пошуку та рятування військових тощо.
Як пояснив співрозмовник, за попередньою домовленістю, очікується прибуття понад десяти одиниць авіатехніки. Це відомі нам літаки F-15,  С-130, безпілотні літальні апарати. Будуть представлені не тільки льотні екіпажі, а й наземні сили фахівців різних напрямів. Зокрема, інженерно-технічні, пошуково-рятувальні команди, аеромедичної евакуації, кіберзахисту. Загалом це кілька сотень фахівців. Наша сторона представить приблизно 20 літальних апаратів, десятки зенітно-ракетних комплексів і засобів радіотехнічних військ. Буде залучена авіація найближчих сусідів з Румунії, Польщі. Спільні навчання — це той формат, де видно, хто що вміє.
«Раніше молодий льотчик-випускник після університету продовжував навчання у Спеціалізованому центрі бойової підготовки авіаційних фахівців, — уточнює полковник Юрчило. — Там отримував теоретичні знання, а практичні навички пілотування бойовими літаками — безпосередньо в авіаційних частинах, бо в університеті літав тільки на навчальних. Нині виходять з університету з досвідом пілотування бойової авіації льотчиками третього класу. Мають у середньому понад 200 годин нальоту. Зокрема, на бойових літаках МіГ-29, Су-25 та Су-27, гелікоптерах Мі-8, Мі-24. Крім того, вивчають англійську мову. Робиться це для того, щоб радіопереговори проводити за стандартами міжнародної організації ІКАО. До речі, командувач Повітряних сил на випуску спілкувався з молодими офіцерами англійською мовою. Мав можливість пересвідчитися, з яким багажем знань з іноземної виходять льотчики».
Як стверджує співрозмовник, нині значно більше, ніж раніше, оновлюють і модернізують авіаційну техніку. Цього року загалом буде передано у підрозділи майже 30 одиниць. І це не тільки літальні апарати. Відремонтована техніка надходить також до частин зенітних ракетних військ. Найближчим часом вони отримають озброєння, здатне ефективно протистояти засобам повітряного нападу в усьому діапазоні висот і швидкостей в умовах інтенсивного радіоелектронного та вогневого впливу противника. Підрозділи радіотехнічних військ отримають нові та модернізовані станції, зокрема РЛС П-18 різних модифікацій, цифрові РЛС «Пелікан».

***

Небо України цілодобово охороняють екіпажі авіаційних бригад спільно з бойовими розрахунками зенітних ракетних та радіотехнічних підрозділів. За словами пана Юрчила, немає жодного сектору у повітряному просторі, який би не пильнували військові. Вони супроводжують кожну повітряну ціль. Протягом першого півріччя здійснено супроводження понад 228 тисяч повітряних цілей, виявлено більш як 18 тисяч порушень порядку використання повітряного простору держави, з яких шість випадків кваліфіковано як порушення вимог порядку перетину державного кордону України. Двічі при цьому оголошувалася бойова готовність № 1.

Віктор СКРИПНИК.