У комітетах Верховної Ради

У парламентському Комітеті з питань охорони здоров’я підготували проект змін до державного бюджету на цей рік для забезпечення ендоваскулярним лікуванням громадян із вродженими вадами серця та гострими аортальними синдромами. Як зауважив під час засідання комітету його представник та один із авторів законопроекту народний депутат Костянтин Яриніч, ухвалення змін дасть можливість вирішити кричущу ситуацію, яка склалася з лікуванням наших громадян.

«Ні для кого з тут присутніх не секрет, що 68 відсотків смертності всього населення України припадає на серцево-судинні захворювання, — звернувся парламентарій до своїх колег. — Майже 400 наших співвітчизників гинуть від невчасно наданої медичної допомоги. Тому законопроектом пропонується дуже просто і водночас, мабуть, складно все-таки збільшити видатки Національній академії медичних наук, зокрема Інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова, на цей рік». Складність, за словами народного обранця, полягає в тому, що головним комітетом, який прийматиме рішення з цього питання, є якраз не профільний, а бюджетний.

Ціна питання — 103,1 мільйона гривень. Їх пропонують спрямувати на закупівлю медичних засобів для забезпечення ендоваскулярного лікування дітей та дорослих з ураженими вадами серця, на стентування магістральних судин і забезпечення ендопротезування аневризм аорти тощо. Автори законопроекту не пропонують просто збільшити бюджет на ці витрати, а й вказують, звідки ці кошти можна взяти. «Це абсолютно нормальна процедура, коли ми не просто кажемо про те, що треба, а й намагаємося вирішити це питання — де знайти гроші», — наголосив під час засідання комітету К. Яриніч. Джерелом фінансування видатків, на думку законотворців, може стати збільшення надходжень від позитивної курсової різниці на валютному ринку.

Парламентарії акцентували: «Ціна питання досить невелика, враховуючи те, скільки життів можна врятувати за рахунок додаткового фінансування».

Свого політичного опонента, але колегу по комітету підтримав опозиційний Ігор Шурма. «У нас відбуваються нападки на лікарів, їх звинувачують у корупції, — зауважив він. — Ніхто не дивиться на їхній професійний рівень. Причиною нападок на медичний персонал є те, що вони не забезпечені відповідними умовами праці — ні ліками, ні товарами медичного призначення, ні апаратурою, ні рівнем заробітної плати. І, виділяючи 100 мільйонів, принаймні голосуючи, апелюючи до Верховної Ради, ми стаємо найперше тими, хто може захистити лікаря, хто може захистити оцей тліючий, але вже бунтуючий зміст протистояння між лікарем і пацієнтом».

Запропоновану законодавчу ініціативу на засіданні Комітету з питань охорони здоров’я підтримали одностайно. Авторами проекту змін до поточного бюджету виступають народні депутати від усіх політичних сил, представлених у парламенті.

Довідково

Ендоваскулярна хірургія — галузь медицини, в якій операції на серці проводять доступом через судини під контролем рентгенівських променів. Для цього використовують спеціальні мініатюрні інструменти. Вади серця можна лікувати без розрізу грудної клітини, без застосування штучного кровообігу та зупинки серця. А також без глибокого наркозу.