На базі Бережанського лісництва ДП «Бережанське лісомисливське господарство» під егідою Тернопільської обласної організації Товариства лісівників України за сприяння облуправління лісового та мисливського господарства відбулися XXI обласні змагання вальників лісу.

Цьогоріч змагалися сім учасників. Вони мали можливість підтвердити свою майстерність, продемонструвати кращі результати передового досвіду й безпечної праці на лісосічних роботах під час виконання п’яти конкурсних завдань. А саме: валки дерева, монтажу ланцюга бензопили, обрізання сучків, комбінованого й точного розкряжування дерева. Іван Куриляк, представник Бережанського лісгоспу (майстер лісу Конюхівського лісництва), під час звалювання дерева вийшов на перше місце, але в розкряжуванні комбінованим різом кращим був Ілля Навотний (лісоруб VI категорії, представник ПП «Пролісок О»). Він лише на один бал випередив у цьому конкурсному завданні представника ДП «Тернопільський лісгосп» Ігоря Бойка, майстра лісу Буданівського лісництва. А от представник підприємства-господаря змагань Віталій Мищишен (майстер лісу Бережанського лісництва) показав найкращий результат у точному розрізуванні колоди.
До слова, вправлятися з бензопилою нелегко, крім того, згідно з правилами техніки безпеки, вальник має бути екіпірований усіма можливими засобами. Йдеться передовсім про спецодяг і взуття. Тому в забезпечення безпеки працівників щороку вкладаються чималі кошти. Зокрема, за підсумками 2017-го, на охорону праці лісогосподарськими підприємствами було спрямовано 2,6 мільйона гривень. Як поінформував головний інженер ДП «Бережанський лісгосп» Леон Наконечний, у лісомисливському господарстві цього року на такі потреби вже витратили 125 тисяч гривень.
Загалом за результатами змагань пальму першості виборов неодноразовий переможець обласного рівня, представник ПП «Пролісок О», що надає послуги з лісозаготівельних робіт Скала-Подільському лісництву ДП «Чортківське лісове господарство», Ілля Навотний. Друге місце в Ігоря Бойка з Тернопільського лісгоспу, трійку призерів замикає Дмитро Чорнобай, лісоруб VI категорії Почаївського лісництва Кременецького лісового господарства. Переможці отримали грошові призи, відзнаки та інструменти від спонсорів змагань. До слова, Ілля Навотний вже вчетверте представлятиме Тернопільщину на всеукраїнських змаганнях вальників лісу.
«Вальників часто називають лісовими хірургами. Від їхньої точності залежить увесь виробничий процес підприємства», 
— пишуть на сайті обласного управління лісового та мисливського господарства в області.

Надія МИКОЛАЙЧУК.
Фото надано прес-службою ОУЛМГ.