Убивство журналістів - це наступ на свободу слова,
а безкарність таких злочинів - загроза для демократії

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики закликає міжнародні організації взяти ситуацію щодо жорстокого вбивства Орхана Джемаля та двох російських журналістів під особливий контроль. А також забезпечити незалежне міжнародне розслідування цього кричущого злочину. Із таким проханням комітет звернувся, зокрема, до Організації Об’єднаних Націй, Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, організацій «Репортери без кордонів», «Міжнародна підтримка медіа» (IMS), «Freedom House», Комітету захисту журналістів (CPJ).

Народні депутати наголошують на тому, що кожен випадок вбивства журналістів є наступом на свободу слова, а безкарність таких злочинів створює загрози для демократії.

«Ми особливо відзначаємо, що журналіст Орхан Джемаль відомий своєю сміливою громадською позицією, жорсткою та послідовною критикою політики російської влади. Зокрема, він різко засуджував окупацію та анексію Криму, виступав на захист прав кримських татар, об’єктивно висвітлював події на сході України, діяв як справжній журналіст всупереч підходам російської пропаганди», — йдеться у зверненні.

Комітет підкреслює, що у Центральноафриканській Республіці Орхан Джемаль та знімальна група спільно з проектом «Центр управління розслідуваннями» працювали над розслідуванням «Російські найманці», а саме знімали документальний фільм про ПВК «Вагнер».

«Є всі підстави вважати, що це вбивство не було випадковістю. І цей злочин міг бути одночасно намаганням приховати правду за помстою за журналістську діяльність. Не можна ігнорувати і той факт, що непоширення певних матеріалів та інформації є найбільш вигідним саме для представників влади Російської Федерації», — зазначають у комітеті.

Тому народні депутати наполягають на необхідності проведення міжнародного розслідування, яке б встановило і виконавців, і замовників цього злочину.

«Звертаємося до наших колег — вбивство Орхана Джемаля має бути розслідувано, а проект, над яким він працював, повинен бути продовжений і підтриманий журналістською спільнотою у різних державах. Лише спільно ми можемо діяти проти безкарності злочинів проти журналістів», — наголошують у комітеті.

Обговорять реформування системи банкрутства

«Реформування системи банкрутства в Україні з огляду на кращі світові практики — детонатор інвестиційного буму та економічного прориву». Так називатиметься міжнародна конференція, яка відбудеться у вересні цього року за ініціативи Комітету Верховної Ради з питань економічної політики в стінах українського парламенту. Очікується, що участь у ній візьмуть, зокрема, представники Центру комерційного права, Мін’юсту, Незалежної асоціації банків України, проекту ЄС «Право-Justice», Міжнародного валютного фонду та Світового банку.

Під час заходу обговорюватимуть, зокрема, питання «Ідеологія реформи банкрутства в Україні: мета реформи та законодавчі ініціативи щодо удосконалення системи банкрутства — новели проекту «Кодексу України з процедур банкрутства» (реєстраційний № 8060). А також практичні аспекти й проблемні питання застосування законодавства про банкрутство компаній та запровадження інституту банкрутства фізичних осіб тощо.

Як повідомили в комітеті, захід відбуватиметься в інтерактивній формі.

Вл. інф.