В області почали діяти пересувні медичні комплекси, придбані за кошти Міжнародного банку реконструкції та розвитку в рамках проекту допомоги хворим на гіпертонію. Три з семи таких амбулаторій на колесах свій перший виїзд здійснили в Решетилівський район.

На знімку: селяни охоче відвідували амбулаторію на колесах.

Як і передбачалося, обладнані всім необхідним для початкової діагностики спецавтомобілі та медики, які їх супроводжували, зупинялись у віддалених селах, де немає фельдшерсько-акушерських пунктів. Тільки за перший день роботи виїзних медичних бригад у шести селах Решетилівського району комплексне обстеження пройшли 79 осіб. Їм вимірювали артеріальний тиск та інші параметри тіла, визначали рівень глюкози в крові, знімали електрокардіограми тощо.
Водночас здійснювався забір біоматеріалів для подальших поглиблених лабораторних досліджень. Тож ішлося не лише про діагностику. Спеціалісти визначали головні ризики виникнення найпоширеніших серцево-судинних захворювань для кожного, хто прийшов на обстеження, та надавали відповідні рекомендації, як уникнути ускладнень. Зібрану інформацію вони передадуть сімейним лікарям, котрі продовжуватимуть відстежувати перебіг тієї чи іншої недуги, надаватимуть першу необхідну допомогу і здійснюватимуть профілактику. Або направлятимуть пацієнтів до вузькопрофільних фахівців, зокрема й у стаціонар.
Селяни, до яких приїжджали сучасні амбулаторії на колесах, відзначали: це для них дуже зручно. Медичні бригади, які обслуговують пересувні медичні комплекси, відвідали також віддалені села Диканського району.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото надано прес-центром департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА.